Te is szereted az olasz édességeket?
Rengeteg van belőlük, és minden ízlést kielégítenek a különböző régiók, akár az egész világon, híres süteményei, édességei.
Ma egy top 5 listát mutatok be, ami az egész világ izlését méri fel az olasz édességek témájában. Én más véleménnyel vagyok, és az általam megkérdezett olaszok sem értettek egyet ezzel a ranglistával, de ahogy az olasz mondja: "Di gusto non si discute", azaz „Az ízlések különbözők” szó szerint "Ízlésről nem vitatkozunk".
di [di] - -ról, -ről
gusto [guszto] - íz, ízlés
si [szi] - általános alany, "az ember"
discutere [diszkutere] - vitatkozni
Akkor nézzük ezeket az olasz édességeket rangsorban!
1. Az első helyen nem állhat más, mint a Tiramisù. Ezt nem kell ragozni, mindenki ismeri. Rengeteg változata van, epres és egyéb, mégis eredeti recept szerint mascarpone, babapiskóta, porcukor, tojássárgája, Marsala, feketekávé és cukrozatlan kakaópor szükséges az elkészítéséhez.
2. Panna cotta
Mint ahogy az édesség neve is elárulja "főtt tejszín"-ről van szó. Eredetéről csak annyit tudunk, hogy Piemonte tartományban az 1800-as évek elején készítették el először.
la panna [pánná] - tejszín
cotta [kottá] - főtt
3. Zuppa inglese
Ennek az édességnek a neve becsapós. Nem angol sütiről, és nem is levesről van szó!!!
A zuppa inglese egy mutatós piskótás pohárkrém: vaníliás és csokis krémrétegeket Alchermes likörrel ízesített babapiskóta vagy piskóta rétegek váltják fel.
la zuppa [dzuppá] - leves
inglese [ingléze] – angol
A leghitelesebb elmélet szerint a zuppa inglese eredete a reneszánszba nyúlik vissza, amikor is egy olasz diplomata Londonból hazatérve a szakácsoktól egyik kedvenc angol édességének (trifle) elkészítését kérte. A szakácsok próbálkozásukban megalkották a kért sütemény olasz változatát. Hogy még ízletesebbé és gazdagabbá tegyék, lecseréltek néhány hozzávalót: az angol módra élesztett tésztát piskótára, a tejszínt vaníliás krémre. Továbbá az idő elteltével olyan színes hozzávalókat adtak hozzá, amelyek élményt nyújtanak a szemnek is: például az Alchermes illatos, élénk piros színű likört, amelybe a piskótát és a kakaót mártották.
Így tehát az 1800-as évek körül Ferrara és Bologna városkáiban megjelenik az a recept, amelyet ma is jól ismerünk.
4. Panettone
A híres karácsonyi édességet ugye mindenki nem csak névről, hanem ízről is ismeri. Azt már talán nem mindenki tudja, hogy egy tipikus milánói süteményről van szó, amely immár az egész világon ismert. Eredetéről különböző legendák szólnak, de a leghitelesebbnek egy szerelmes ifjú történetét tartják. E szerint az ifjú nem tudott szerelme Algisa, egy milánói pék lányának a közelébe férkőzni, így beállt inasnak a pékhez, akinek éppen nem ment jól a boltja. Ötletességével sikerült neki vajból, tojásból, mézből és mazsolából egyre finomabb édes kenyereket sütni, amelynek nagy sikere lett. A történet happy enddel végződött, mivel tehetségét a pék lánya kezével hálálta meg.
Egy másik verzió szerint Ludovico Sforza (Milánó uralkodó hercege) főszakácsa a kemencében felejtette a karácsonyi ebéd süteményét. Inasa, Antonio ajánlatára elkészítettek egy új verziót tojásból, vajból, lisztből, cédrushéjból és mazsolából. Az ünnepi lakoma nemes résztvevői körében igazi sikert aratva, a herceg hivatta a szakácsot, hogy megtudja ennek a süteménynek a nevét. A szakács így válaszolt: “L’è ‘l pan del Toni”, vagyis “il pane di Toni” (Toni =Antonio kenyere), innen: il Panettone.
5. Amaretti
Itt egy száraz sütiről van szó, ami édesmandulából készül, és kesernyés ízét sárga- és őszibarackmagoknak köszönheti.
Innen a neve.
Sok változata van: puha vagy ropogós „tésztával”, cukorral, anélkül vagy csonthéjas gyümölcsdarával leszórva.
amaro [ámáro] - keserű
Neked mi a kedvenc olasz sütid?
A presto,
Tímea & Antonio