Ciao!
Ma megtanuljuk, miként készítsünk el otthon a leghíresebb olasz kávéfőzővel, a kotyogóval egy kiváló olasz kávét.
Mindenekelőtt tudnod kell, hogy a mokka kávéfőzőt Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel Olaszországban, és világszerte ismert tipikus nyolcszög alakjáról, amely egyedülállóvá teszi az egész világon. Más kávéfőzők is léteznek, de az olasz családokban egyértelműen a mokka a leghasználtabb, valamint az egész világon elterjedt és ismert.
A „Moka” (olaszul így hívják a kávéfőzőt) vagy magyarul „mokkafőző” a jemeni Mokha város nevéből ered, amely egyike az első és leghíresebb kávétermelő vidéknek a világon.
Egy igazán finom kávé készítéséhez elengedhetetlen egy jó kávékeverék. Manapság rengeteg van már belőlük a boltokban. Talán fölöslegesnek tűnik mondani, de a kotyogóssal készült kávéhoz a kotyogóshoz és nem a presszógéphez megfelelő őrlésű kávét kell vásárolnod. A különbség az őrlésben rejlik, amelynek durvábbnak kell lennie, a kotyogóssal készült kávé esetében.
Milyen kávét vásároljunk? Quale caffè comprare?
A világon sokféle kávéfajta létezik, de a két legfontosabb és legismertebb az arabica és a robuszta.
Ha te egy határozott, erős ízű és intenzív aromájú kávét szeretsz, akkor egy robuszta kávét vagy egy olyan kávékeveréket ajánlok neked, amely nagy százalékban tartalmaz robuszta kávét.
Ha pedig egy aromás és illatos, de zamatosabb kávét részesítesz előnyben, akkor egy arabica vagy magasabb arányban arabicat tartalmazó kávékeverék való neked.
A robuszta kávé koffeintartalma magasabb az arabica kávéhez képest.
Én személy szerint a 70% arabica és 30% robuszta kávékeveréket szeretem, de mindenkinek más az ízlése, és ha még nem találtad meg azt a kávét, amely valóban kielégíti az ízvilágodat, akkor javaslom, hogy próbálj ki különböző keverékeket, hogy felfedezd melyik ízlik leginkább.
Rendben, akkor most térjünk át kávénk elkészítésére!
Szereljük szét a kávéfőzőt 3 részére.
Bricco o raccoglitore - kávéskanna
Filtro dosatore - szűrő
Caldaia - víztartály
Töltsük meg a víztartályt szobahőmérsékletű vízzel. Jobb ásványvizet használni, hogy elkerüljük a magas vízkőtartalmat. A víz minősége nagyon fontos szerepet játszik egy finom kávénál. A víz mennyisége ne haladja meg a biztonsági szelep szintjét.
Amint megvagyunk ezzel, helyezzük a szűrőt a víztartályra, és kiskanál segítségével töltsük meg a kávéporral enyhén púposra. Ne tömörítsük!
Csavarjuk jól erősen rá a kávéskannát.
Tegyük fel a tűzhelyre alacsony lángra.
Amint a kávé elkezd kotyogni, nyisd fel a fedőt, és azonnal kapcsold le a tüzet, hogy ne égesd oda. Keverd meg a kávét egy kiskanállal, hogy homogén legyen. Ezáltál jól elkevered az elején feljött sűrűbb a végén kiforrt hígabb kávéval.
Töltsük a csészékbe a kávét.
A kávé szerelmesei keserűn isszák a kávét, hogy érezzék a kávé valódi ízét és aromáját, de én személyszerint nem bírom így meginni, ezért teszek hozzá egy kis cukrot, és lassan ízlelem.
Ha egy krémes kávét szeretnél készíteni, a következőképpen járj el:
Tégy egy kiskanál cukrot a kávéscsészébe, öntsd hozzá az első néhány csepp sűrű kávét és keverd egy-két percig jó habosra a kiskanállal.
Miért nem olyan krémes a mokkafőzővel készült kávé a kávézóban vetthez képest?
Mert a kávézóban készített kávé krémességét a presszógép nyomásá adja. A mokkafőző igazán messze van attól, hogy elérje a presszógép nyomását, így nem képes arra, hogy ugyanazt a krémességet produkálja.
Összefoglalva a legfontosabb pontok, amelyek egy igazán finom kávé készítéséhez szükségesek:
Válaszd ki azt a keveréket, ami a Te ízlésednek leginkább megfelel.
Használj ásványvizet.
A víztartályt a biztonsági szelepig töltsd meg.
A megfelelő mennyiségű kávéporral töltsd meg a szűrőt, és ne tömörítsd!
Jól húzd rá a kávéfőző felső részét.
Alacsony lángon főzd a kávét.
Forrón szolgáld fel.
A kávéfőző elmosása
A használat után a kávéfőzőt meleg vagy forró folyó vízben mossuk el és ne rakjuk mosogatógépbe. Valamint mosogatószert se használjunk, mert az elronthatja a következő kávénk ízét.
Ha videó formájában is meg szeretnéd nézni, miként készítünk egy igazi fonom olasz kávét, akkor ezt erre a linkre kattintva teheted meg.
Buon caffè a tutti! – Finom kávét mindenkinek!
Antonio és Tímea