Nyáron nem maradhat el a „latte di mandorla", azaz a mandulatej.

Az eredetileg sziciliai ital (a középkori monostorok idejéből) immár egész Dél-Olaszország kedvelt üdítője, sőt mostanra már északon is egyre elterjedtebb. 
Nyáron hűsítő italként vagy jégkása készítéséhez használják, de egyre többen fogyasztják minden nap az állati eredetű tej helyett. Gazdag vitaminokban (főleg B1 és B2 vitaminban), antioxidánsokban és ásványi sókban, mint a kálcium, kálium, réz, foszfor és magnézium. 

Megveheted készen a boltban, kávézóban vagy fagyizóban, de ...
otthon is könnyen elkészítheted.

Recept:
Hozzávalók: 200 gr hámozott mandula
1 liter víz
(tetszés szerint ízesítésként méz)

Tedd a hámozott mandulát egy liter vizbe néhány órára vagy akár egy egész éjszakára, hogy jól magába szívja a vizet.
Szűrd le a mandulát. Szükséged lesz az áztató vízre, tehát ne pazarold el.
Alaposan turmixold össze a mandulát, majd apránként adj hozzá egy liter vizet felhasználva az áztatóvizet is
Szűrd le az így kapott levet, hogy a mandulatej ne legyen darabos.
Ízlés szerint ízesítheted mézzel vagy más édesítő szerrel.

Egészségedre!

Akkor jöjjön egy kis tanulnivaló:
il latte [látte] - tej
mandorla [mándorlá] - mandula
frullatore [frullátore] - turmixgép
frullare [frulláre] - turmixol
bevanda [bevándá] - ital
la ricetta [ricsettá] - recept
il miele [miéle] - méz

 

Te is meg szeretnél tanulni olaszul? 
Iratkozz fel a Főoldalamon a hírlevelemre és 10 ingyenes olasz nyelvleckében lesz részed.


Kövesd az OlaszOnline-t a Facebook-on és iratkozz fel a You Tube csatornámra!
Ha tetszik lájkolj minket!

Tímea 

Továbbra is folyamatosan készülni fognak a blogbejegyzéseim az olasz életről és egyéb érdekességekről.

Ha szeretnél értesítést kapni róla, iratkozz fel itt.

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot