Néhány hónappal ezelőtt az egyik szomszédnéni megkínált minket egy isteni finom keksszel.
Antonio éppen diétázott, de nem akart udvariatlan lenni, így megkóstolta ő is. Attól a naptól kezdve egyfolytában azzal nyaggatott, hogy amint szünetelteti diétáját, pukkadásig eszi magát ezzel a keksszel.
Most, hogy elérkezett a diéta szüneteltetésének az ideje, kihasználom az alkalmat, hogy meglepjem a keksszel, és megosztom Veled is ezt az isteni receptet.
Én nem gondoltam, hogy ez ennyire finom lehet. Szerintem Te sem, míg meg nem kóstolod!
Nézzük, milyen hozzávalókra lesz szükségünk:
33 dkg liszt – 330 g farina
20 dkg cukor – 200 g zucchero
5 dkg vaj – 50 g burro
2 tojás – 2 uova
17 dkg hámozott mandula – 170 g mandorle
17 dkg étcsokoládé – 170 g cioccolato fondente
1 dkg fahéj – 10 g cannella
fél csomag sütőpor – mezza bustina di lievito
egy kávés csésze limoncello – 50 ml limoncello (olasz citromlikőr) vagy citromlé
Az elkészítés menete - Preparazione
1. Pirítsuk meg a mandulát. – Tostiamo le mandorle.
2. Tetszés szerint serpenyőben vagy sütőben. – In padella o al forno.
3. Majd hagyjuk kihűlni. – Lasciamo raffreddare.
4. Közben a csokoládét apró darabokra vágjuk. – Intanto tagliamo il cioccolato a pezzetti.
5. Felaprózzuk a mandulát is. – E anche le mandorle.
6. Kézzel vagy konyhai robotgéppel jól összekeverjük a lisztet, a vajat, a tojásokat, a cukrot, a sütőport és a fahéjat. – A mano o con un robot da cucina mescoliamo bene la farina, il burro, le uova, lo zucchero, il lievito e la cannella.
7. Hozzáöntjük a limoncellót. – Aggiungiamo il limoncello.
8. Amennyiben nincs citromlikőröd, akár a citrom leve is megteszi. – Se non hai limoncello, anche il succo di limone può andar bene.
9. Majd hozzáadjuk a mandulát és az étcsokit. – Quindi aggiungiamo le mandorle e il cioccolato.
10. Jól átgyúrjuk és hurkát formálunk belőle. – Impastiamo bene e otteniamo un “salsicciotto”.
11. Hat egyforma részre vágjuk. – Tagliamo in 6 parti uguali.
12. Kis hurkákat formálunk belőlük. – Facciamo dei piccoli “salsicciotti”.
13. Ellaposítjuk őket. – Li schiacciamo.
14. A tepsibe helyezzük. – Li mettiamo nella teglia.
15. 18 percre 180 fokra (előmelegített) sütőbe tesszük. Inforniamo a 180 gradi per 18 minuti.
16. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. – Lasciamo un po’ raffreddare.
17. Szeletekre vágjuk és visszatesszük a tepsibe. – Tagliamo a fette e rimettiamo nella teglia.
18. További 5-7 percre 60 fokra visszahelyezzük a sütőbe. – Inforniamo a 60 gradi per altri 5-7 minuti.
Máris kész a keksz! – I biscotti sono pronti!
Nálunk az egyetlen gond ezzel a keksszel az, hogy ez az adag (gáztepsire való) maximum két nap alatt elfogy. Lehetetlenség megállni, hogy ne nassolj belőle. (Mi csak hárman vagyunk a családban.)
Javaslom, hogy csinálj belőle azonnal dupla vagy akár tripla adagot is. A szomszédnéni is is úgy adta oda nekem a receptet, hogy az én általam indikált mennyiségek háromszorosa szerepel a papíron. Ő 1 kg lisztből készíti el a kekszet, ha már nekiáll csinálni.
Amit nem fogyasztotok el azonnal, azt érdemes légmentesen záródó dobozban tárolni.
Ha nem láttad volna a videóreceptemet, akkor a figyelmedbe ajánlom. A mozgó képek nagy segítséget nyújtanak az elkésítésnél.
Akkor jó étvágyat! – Allora buon appetito!
A presto, Timea és Antonio