Ciao!
Nyáron nem maradhat el az olasz frissítő ital, a „latte di mandorla", azaz a mandulatej.
Az eredetileg sziciliai ital (a középkori monostorok idejéből) immár egész Dél-Olaszország kedvelt üdítője, sőt mostanra már északon is egyre elterjedtebb.
Nyáron hűsítő italként vagy jégkása készítéséhez használják, de egyre többen fogyasztják minden nap az állati eredetű tej helyett. Gazdag vitaminokban (főleg B1 és B2 vitaminban), antioxidánsokban és ásványi sókban, mint a kálcium, kálium, réz, foszfor és magnézium.
Megveheted készen a boltban, kávézóban vagy fagyizóban, de ...
otthon is könnyen elkészítheted.
Recept:
Hozzávalók: 200 gr hámozott mandula
1 liter víz
(tetszés szerint ízesítésként méz)
Tedd a hámozott mandulát egy liter vizbe néhány órára vagy akár egy egész éjszakára, hogy jól magába szívja a vizet.
Szűrd le a mandulát. Szükséged lesz az áztató vízre, tehát ne pazarold el.
Alaposan turmixold össze a mandulát, majd apránként adj hozzá egy liter vizet felhasználva az áztatóvizet is
Szűrd le az így kapott levet, hogy a mandulatej ne legyen darabos.
Ízlés szerint ízesítheted mézzel vagy más édesítő szerrel.
Egészségedre!
Akkor jöjjön egy kis tanulnivaló:
il latte [látte] - tej
mandorla [mándorlá] - mandula
frullatore [frullátore] - turmixgép
frullare [frulláre] - turmixol
bevanda [bevándá] - ital
la ricetta [ricsettá] - recept
il miele [miéle] - méz
Meg szeretnél tanulni olaszul? Akkor iratkozz fel a hírlevelemre a Főoldalon! Ingyenes olasz nyelvleckékben és sok más érdekességben lesz részed.
Kövesd az OlaszOnline-t a Facebook-on!
És Iratkozz fel a YouTube csatornámra, hogy elsőként értesülj feltöltéseimről!
Ha tetszik lájkolj minket!
A presto, Tímea