Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de Antonio és én a nagy melegben szívesen fogyasztunk egy olasz hűsítő jégkását.
Ilyenkor egy igazi sziciliai cukrászdába megyünk.
Szerencsénkre ehhez nem kell Szicíliába mennünk. 🙂 Köszönet a délieknek, hogy északra is elhozzták/elhozzák az igazi déli konyhaművészetet, hagyományokat, így kedvünkre élvezhetjük a déli nyalánkságokat északon is.
Ha már volt lehetőséged Szicíliában nyaralni, akkor nagy valószínűséggel volt szerencséd a fantasztikus szicíliai jégkását megkóstolni.
Ha azonban nem tudod, hogy miről van szó, akkor mindjárt elmagyarázom.
A granita a sziciliai konyha egy tipikus hideg kanalas édessége. Gyakran fogyasztjuk reggelire a tipikus szicíliai félgömb formájú briossal.
A jégkásá egy folyékony részben fagyott készítmény. A fagyihoz képest inkább darabos mintsem krémes.
Sokféle ízesítésben élvezhetjük: mandula, pisztácia, kávé, eper, faeper stb.
Mivel továbbra is tombol a meleg, úgy döntöttem, hogy készítek belőle itthon is.
Ma egy olyan ízűt fogok készíteni, amely a szicíliai hagyomány része: citromosat.
Nézzük a receptet!
Hozzávalók - Ingredienti:
Fél liter víz - Mezzo litro di acqua
Fél liter citromlé - Mezzo litro di succo di limone
25 dkg cukor - 250 gr di zucchero
1. A vízet és a cukrot egy kis fazékba öntjük. - Versare l’acqua e lo zucchero in un pentolino.
2. Felrakjuk a tűzhelyre. - Mettere sul fornello.
3. Felolvasszuk a cukrot a vízben. Nem kell felforralni a vízet, a cukor elolvadt, ha a víz visszanyerte átlátszó színét. - Sciogliere lo zucchero nell’acqua. E’ pronto quando l’acqua diventa trasparente. Non deve bollire.
4. Kifacsarjuk a citromokat és leszűrjük a citromlevet, hogy csak a tiszta lé maradjon. - Spremere e colare il succo di limone per eliminare i semi e la polpa.
5. Öntsük mindent egy műanyag vagy fém edénybe. - Versare il tutto in un recipiente di plastica o di metallo.
6. Keverjük meg és kóstoljuk meg. - Mescolare e assaggiare.
A keverék legyen édesebb, mint amit ízlésed szerint ennél. A hideg jégkásánál kevésbé érezni a cukor ízét.
7. Várjunk néhány percet, hogy kihűljön. - Attendere qualche minuto per farlo raffreddare.
8. Lefedjük fóliával. - Coprire con la pellicola.
9. És a mélyhűtőbe tesszük 3 órára. - E mettere nel freezer per 3 ore.
10. Jól keverjük el egy villával, hogy összezúzzuk a képződött jégkristályokat. - Mescolare bene con una forchetta, per rompere i primi cristalli di giaccio.
11. Lefedjük és visszatesszük a mélyhűtőbe további 60 percre. - Ricoprire e rimettere nel freezer per altri 60 minuti.
12. Ismételjük meg ezt az utolsó lépést még kétszer-háromszor. - Ripetere gli ultimi due passi altre 2-3 volte.
13. Idővel a jégkása fehér színű lesz, ebből tudod, hogy elkészült. - Col tempo la granita prenderà il suo colore bianco. A questo punto sarà pronta.
Egy finom jégkása titka a jégkristályok méretében van. Minél kisebbek a kristáyok, annál krémesebbnek érezzük a szánkban.
Tárolása:
Napokig tárolhatod a fagyasztóban. Felszolgálás előtt tedd a hűtőbe kb. egy órára, hogy lassan felolvadjon a megfelelő állagra.
Az elkészítés alatt képződött jégkristályok nem vésznek el. Jégkásád napok múlva is isteni lesz.
Próbáld ki!
Az olasz citromos jégkása (olaszul granita al limone) videóreceptet pedig ezen a linken vagy a képre kattintva éred el.
Timea és Antonio