fbpx Olasz karácsonyi előétel – sós panettone | Olasz online

Karácsonykor a háziasszonynak van mit tenni-venni a konyhában, hogy a karácsonyi ünnepeket különlegessé tegye kulinális élmény szempontjából is.
Az olasz kultúra és hagyományok változatosságának köszönhetően bőven van választási lehetőségünk, hogy egy ünnepi ébédet valóban felejthetetlenné tegyük.

Ha az olasz karácsonyra gondolunk, akkor első gondolatunk egy finom, illatos, a szájban szétolvadó, puha panettone jut az eszünkbe. Nem igaz?

De ez alkalommal nem a desszert panettonéről szeretnék írni, hanem „testvéréről”, a sós változatáról. Így van! Ilyen is létezik! Ha elhagyjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, és esetleg kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor máris megkapjuk azt a panettonét, amire szükségünk van egy pofonegyszerű, mégis mindenki által kedvelt ünnepi olasz előételre. Olaszul ezt a panettone gastronomico szóval illetjük.

Kíváncsi vagy, hogy miről van szó? Hát mondhatnánk úgy is, hogy egy panettonéből készült „szendvicstorony”? Ha valami egyszerű szóval szeretnénk leírni, de egyszerűségében áll a nagyszerűsége. Illetve mindenki ízléséhez igazíthatja. Szinte minden kerülhet bele, ami csak szem-szájnak ingere.
Így különböző szalámi, felvágott (főtt sonka, nyers sonka, speck), ilyen-olyan sajt, (legyen az szeletelt, kenhető, mint a Philadelphia, vagy gorgonzola) tonhal, szardella, füstölt lazac, kaviár, majonéz, saláta, szárított vagy friss paradicsom és a többi.

Az elkészítés menete

1. Tedd a sós panettonét a hűtőbe legalább egy órára, mielőtt elkészítenéd.
2. Szeleteld fel 1-1.5 cm-es körökre.

3. Ízlés szerint töltsd meg az alsó szeletet, majd minden második réteget.
Például: Alsó réteg: Philadelphia krémsajt és nyers sonka. Én raknék még egy kis salátát, rukkolát is. A zöldség mindig szuperül kiegészíti az ízeket, a panettone könnyebben lecsúszik a torkunkon és egészséges! :-)
Következő töltendő réteg: Sajt és főtt sonka (ide is rakhatsz valami finom zöldséget, pl. (szárított) paradicsomot, olívát.
Majd: gorgonzola és speck (húsos sonka) és saláta.
Végül: Philadelphia, szalámi és grillezett paprika.

 

Rátesszük a „fedőt”, az utolsó panettone-szeletet, a tetejére egy olívabogyót, és kész is vagyunk.
Érdemes tálalás előtti nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mint egy tortát négy szeletre vágjuk, hogy kis „szendvics szeletkéket” formáljunk belőle.

Én ez alkalommal húsalapú panettonét készítettem, hogy a család minden tagjának kedvezzek, de nyugodtan lehet a különböző rétegekbe különböző alapanyagot rakni, hiszen az egyes „szendvicskéket” külön esszük, így nem keveredik a hal a hússal. Például, én imádom a füstölt lazacot, ami szintén egy kedvelt olasz (nem csak) karácsonyi eledel, ami nagyon finom „semleges”, de ízletes kenhető sajttal és rukkolával.

Milyennek tűnik?
Biztosíthatlak, hogy családod és vendégeid szeretni fogják. Egy tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű fogásról van szó!
Nem csak karácsonykor és újévkor, hanem télen bármilyen ünnep alkalmával imádják a vendégek.  Természetesen a panettone karácsonyi hangulatot ad, tehát ezt valóban a karácsonyi ünnepek alkalmával vagy táján készítjük. De az olaszoknak van egy olyan eledelük is, amely a tramezzino névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy nagyon fehér, héj nélküli szendvicskenyér, amely a fenn leírtak mintájára lesz megtöltve, és átlósan lesz félbevágva. Így nem karácsony lévén ez helyettesítheti a sós panettonét, és ismét megvan a kedvelt előétel az ünnepekre. Tehát, ha sehol nem kapsz sós panettonét, akkor is készíthetsz hasonlót szendvicskenyérből.

Buone feste! – Kellemes ünnepeket!

Tímea és Antonio