Kosár 
  • Kosár×
  • No products in the cart.
Olasz OnlineOlasz OnlineOlasz OnlineOlasz Online
  • Főoldal
  • Ingyenes szolgáltatások 
    • Ingyenes leckék
    • Videók
    • Tudtad, hogy...?
  • Termékek
  • Blog
  • Kapcsolat
  • Tanulói Felület

Olasz karácsonyi előétel - sós panettone

Karácsonykor a háziasszonynak van mit tenni-venni a konyhában, hogy a karácsonyi ünnepeket különlegessé tegye kulinális élmény szempontjából is.
Az olasz kultúra és hagyományok változatosságának köszönhetően bőven van választási lehetőségünk, hogy egy ünnepi ébédet valóban felejthetetlenné tegyük.

Ha az olasz karácsonyra gondolunk, akkor első gondolatunk egy finom, illatos, a szájban szétolvadó, puha panettone jut az eszünkbe. Nem igaz?

De ez alkalommal nem a desszert panettonéről szeretnék írni, hanem „testvéréről”, a sós változatáról. Így van! Ilyen is létezik! Ha elhagyjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, és esetleg kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor máris megkapjuk azt a panettonét, amire szükségünk van egy pofonegyszerű, mégis mindenki által kedvelt ünnepi olasz előételre. Olaszul ezt a panettone gastronomico szóval illetjük.

Kíváncsi vagy, hogy miről van szó? Hát mondhatnánk úgy is, hogy egy panettonéből készült „szendvicstorony”? Ha valami egyszerű szóval szeretnénk leírni, de egyszerűségében áll a nagyszerűsége. Illetve mindenki ízléséhez igazíthatja. Szinte minden kerülhet bele, ami csak szem-szájnak ingere.
Így különböző szalámi, felvágott (főtt sonka, nyers sonka, speck), ilyen-olyan sajt, (legyen az szeletelt, kenhető, mint a Philadelphia, vagy gorgonzola) tonhal, szardella, füstölt lazac, kaviár, majonéz, saláta, szárított vagy friss paradicsom és a többi.

Az elkészítés menete

1. Tedd a sós panettonét a hűtőbe legalább egy órára, mielőtt elkészítenéd.
2. Szeleteld fel 1-1.5 cm-es körökre.

3. Ízlés szerint töltsd meg az alsó szeletet, majd minden második réteget.
Például: Alsó réteg: Philadelphia krémsajt és nyers sonka. Én raknék még egy kis salátát, rukkolát is. A zöldség mindig szuperül kiegészíti az ízeket, a panettone könnyebben lecsúszik a torkunkon és egészséges! 🙂
Következő töltendő réteg: Sajt és főtt sonka (ide is rakhatsz valami finom zöldséget, pl. (szárított) paradicsomot, olívát.
Majd: gorgonzola és speck (húsos sonka) és saláta.
Végül: Philadelphia, szalámi és grillezett paprika.

Rátesszük a „fedőt”, az utolsó panettone-szeletet, a tetejére egy olívabogyót, és kész is vagyunk.
Érdemes tálalás előtti nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mint egy tortát négy szeletre vágjuk, hogy kis „szendvics szeletkéket” formáljunk belőle.

Én ez alkalommal húsalapú panettonét készítettem, hogy a család minden tagjának kedvezzek, de nyugodtan lehet a különböző rétegekbe különböző alapanyagot rakni, hiszen az egyes „szendvicskéket” külön esszük, így nem keveredik a hal a hússal. Például, én imádom a füstölt lazacot, ami szintén egy kedvelt olasz (nem csak) karácsonyi eledel, ami nagyon finom „semleges”, de ízletes kenhető sajttal és rukkolával.

Milyennek tűnik?
Biztosíthatlak, hogy családod és vendégeid szeretni fogják. Egy tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű fogásról van szó!
Nem csak karácsonykor és újévkor, hanem télen bármilyen ünnep alkalmával imádják a vendégek.  Természetesen a panettone karácsonyi hangulatot ad, tehát ezt valóban a karácsonyi ünnepek alkalmával vagy táján készítjük. De az olaszoknak van egy olyan eledelük is, amely a tramezzino névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy nagyon fehér, héj nélküli szendvicskenyér, amely a fenn leírtak mintájára lesz megtöltve, és átlósan lesz félbevágva. Így nem karácsony lévén ez helyettesítheti a sós panettonét, és ismét megvan a kedvelt előétel az ünnepekre. Tehát, ha sehol nem kapsz sós panettonét, akkor is készíthetsz hasonlót szendvicskenyérből.

Buone feste! – Kellemes ünnepeket!

Tímea és Antonio

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
2020/12/25 - Olasz ízek

Blog témák

  • A tanulásról
  • Események
  • Kuriozitás
  • Látnivalók
  • Mit írjunk és hogyan mondjuk
  • Nyelvtan
  • Olasz ízek
  • Olasz zene

Blog témák

  • A tanulásról
  • Események
  • Kuriozitás
  • Látnivalók
  • Mit írjunk és hogyan mondjuk
  • Nyelvtan
  • Olasz ízek
  • Olasz zene

Olasz karácsonyi előétel - sós panettone

Karácsonykor a háziasszonynak van mit tenni-venni a konyhában, hogy a karácsonyi ünnepeket különlegessé tegye kulinális élmény szempontjából is.
Az olasz kultúra és hagyományok változatosságának köszönhetően bőven van választási lehetőségünk, hogy egy ünnepi ébédet valóban felejthetetlenné tegyük.

Ha az olasz karácsonyra gondolunk, akkor első gondolatunk egy finom, illatos, a szájban szétolvadó, puha panettone jut az eszünkbe. Nem igaz?

De ez alkalommal nem a desszert panettonéről szeretnék írni, hanem „testvéréről”, a sós változatáról. Így van! Ilyen is létezik! Ha elhagyjuk a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöt, és esetleg kevesebb cukrot teszünk a tésztába, akkor máris megkapjuk azt a panettonét, amire szükségünk van egy pofonegyszerű, mégis mindenki által kedvelt ünnepi olasz előételre. Olaszul ezt a panettone gastronomico szóval illetjük.

Kíváncsi vagy, hogy miről van szó? Hát mondhatnánk úgy is, hogy egy panettonéből készült „szendvicstorony”? Ha valami egyszerű szóval szeretnénk leírni, de egyszerűségében áll a nagyszerűsége. Illetve mindenki ízléséhez igazíthatja. Szinte minden kerülhet bele, ami csak szem-szájnak ingere.
Így különböző szalámi, felvágott (főtt sonka, nyers sonka, speck), ilyen-olyan sajt, (legyen az szeletelt, kenhető, mint a Philadelphia, vagy gorgonzola) tonhal, szardella, füstölt lazac, kaviár, majonéz, saláta, szárított vagy friss paradicsom és a többi.

Az elkészítés menete

1. Tedd a sós panettonét a hűtőbe legalább egy órára, mielőtt elkészítenéd.
2. Szeleteld fel 1-1.5 cm-es körökre.

3. Ízlés szerint töltsd meg az alsó szeletet, majd minden második réteget.
Például: Alsó réteg: Philadelphia krémsajt és nyers sonka. Én raknék még egy kis salátát, rukkolát is. A zöldség mindig szuperül kiegészíti az ízeket, a panettone könnyebben lecsúszik a torkunkon és egészséges! 🙂
Következő töltendő réteg: Sajt és főtt sonka (ide is rakhatsz valami finom zöldséget, pl. (szárított) paradicsomot, olívát.
Majd: gorgonzola és speck (húsos sonka) és saláta.
Végül: Philadelphia, szalámi és grillezett paprika.

Rátesszük a „fedőt”, az utolsó panettone-szeletet, a tetejére egy olívabogyót, és kész is vagyunk.
Érdemes tálalás előtti nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mint egy tortát négy szeletre vágjuk, hogy kis „szendvics szeletkéket” formáljunk belőle.

Én ez alkalommal húsalapú panettonét készítettem, hogy a család minden tagjának kedvezzek, de nyugodtan lehet a különböző rétegekbe különböző alapanyagot rakni, hiszen az egyes „szendvicskéket” külön esszük, így nem keveredik a hal a hússal. Például, én imádom a füstölt lazacot, ami szintén egy kedvelt olasz (nem csak) karácsonyi eledel, ami nagyon finom „semleges”, de ízletes kenhető sajttal és rukkolával.

Milyennek tűnik?
Biztosíthatlak, hogy családod és vendégeid szeretni fogják. Egy tényleg nagyon egyszerű, de nagyszerű fogásról van szó!
Nem csak karácsonykor és újévkor, hanem télen bármilyen ünnep alkalmával imádják a vendégek.  Természetesen a panettone karácsonyi hangulatot ad, tehát ezt valóban a karácsonyi ünnepek alkalmával vagy táján készítjük. De az olaszoknak van egy olyan eledelük is, amely a tramezzino névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy nagyon fehér, héj nélküli szendvicskenyér, amely a fenn leírtak mintájára lesz megtöltve, és átlósan lesz félbevágva. Így nem karácsony lévén ez helyettesítheti a sós panettonét, és ismét megvan a kedvelt előétel az ünnepekre. Tehát, ha sehol nem kapsz sós panettonét, akkor is készíthetsz hasonlót szendvicskenyérből.

Buone feste! – Kellemes ünnepeket!

Tímea és Antonio

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!
2020/12/25 - Olasz ízek
Logo_olaszonline_3d (1)

Ingyenes tartalmak

  • Négy ingyenes lecke
  • Videók
  • Tudtad, hogy?

Termékek

  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel - 1. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel - 2. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel - 3. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel - 4. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel - 5. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel 1 - 3. szint
  • Új olasz tanfolyam tanulói felülettel 1 - 5. szint

További termékek

  • Útra készen
  • A mindennapi élet valós helyzetei
  • A nyelvtan árnyoldalai - Elöljárószók
  • A nyelvtan árnyoldalai - Múlt idők
  • Egy felejthetetlen utazás: Róma
  • Szókártyák
  • Helyesírás-gyakorló

Kapcsolat

timea@olaszonline.hu

Rutsch Tímea
C.so Risorgimento 4, 88050 Caraffa di Catanzaro
P. IVA (VAT) 11165960961
REA: 2583783

Copyright 2022 Olasz Online ©

Adatkezelési Tájékoztató   |  Általános Értékesítési Feltételek

Ez a weboldal cookie-kat használ az Ön élményének javítása érdekében. Feltételezzük, hogy rendben van ezzel, de vissza is utasíthatja, ha szeretné. Tovább olvasom

Elfogadom Nem fogadom el
I consent to the use of following cookies:
Cookie Declaration About Cookies
Necessary (0) Marketing (0) Analytics (0) Preferences (0) Unclassified (0)
Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.
We do not use cookies of this type.
Marketing cookies are used to track visitors across websites. The intention is to display ads that are relevant and engaging for the individual user and thereby more valuable for publishers and third party advertisers.
We do not use cookies of this type.
Analytics cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.
We do not use cookies of this type.
Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.
We do not use cookies of this type.
Unclassified cookies are cookies that we are in the process of classifying, together with the providers of individual cookies.
We do not use cookies of this type.
A cookie-k kis szöveges fájlok, amelyeket a webhelyek felhasználhatnak a felhasználói élmény hatékonyabbá tételére. A törvény kimondja, hogy cookie-kat tárolhatunk az Ön eszközén, ha azok feltétlenül szükségesek a webhely működéséhez. Minden más típusú cookie-hoz szükségünk van az Ön engedélyére. Ez az oldal különböző típusú cookie-kat használ. Egyes cookie-kat harmadik féltől származó szolgáltatások helyeznek el, amelyek az oldalainkon jelennek meg.
Cookie Beállítások