fbpx Olasz recept: spagettis rántotta | Olasz online

Ciao!

Túl sok spagettit főztél? Nem tudod, mit kezdjél vele? Ki akarod dobni vagy holnap újra tálalni?
Van egy kitűnő ötletem, hogyan készíts belőle egy másik isteni olasz fogást, spagettis rántottát!

Olaszországban évente 3 millió tonna pasta készül, és az olaszok átlagban 20-40 kg tésztát esznek egy évben.
Ennyi tésztával a forgalomban természetesen nem hiányozhatnak a jobbnál jobb receptek, amelyek ezt a sok tésztát mindig változatossá, finommá és étvágygerjesztővé teszik.

A spagettis rántotta Nápolyból származik, és azért született, hogy a nagyra becsült étel ne vesszen kárba. Előfordult, hogy a háziasszony által készített tészta mennyisége meghaladta a család étvágyát, így a maradékból másnap tojás és sajt hozzáadásával egy finom spagettis rántotta készült. Mint minden fogás, ez a recept is változott, egyfajta evolúción ment át, és ma már rengeteg variánsa létezik.

A mennyiségekkel és a hozzávalókkal szabadon lehet játszani. Van aki másféle sajtot használ, van aki a tészta közé mortadellát vagy főtt sonkát rak, van aki „szegényesebben” készíti és a tészta közé nem tesz semmit. Továbbá van, aki paradicsomszószos tésztával készíti. Nagyon jó fogás arra, hogy felhasználd a maradékokat, amit a hűtőben találsz.
A spagettis rántotta a szegény ember eledeleként született, a munkások eledele volt, ma pedig igen kedvelt és praktikus étel piknik, kirándulás alkalmával vagy nyáron a tengerparton. Isteni finom melegen és hidegen is. Előszeretettel fogyasztjuk előételként és főfogásként is.

Igaz, hogy a recept a maradékok intelligens felhasználásának céljából született, de Neked nem kell megvárnod, hogy megmaradjon a spagetti! Kapd fel a kötényt és készíts el velem együtt egy olyan új receptet, amelyet hidegen és melegen is élvezhetsz!
Következzék a spagettis rántotta elkészítésének folymata!

Kezdjük a hozzávalókkal 2 személyre:
16 dkg spagetti – 160 g di spaghetti
3 tojás – 3 uova
4 dkg reszelt parmezán – 40 g di parmigiano grattugiato
5 dkg speck sonka – 50 g di speck
2 dkg vaj – 20 g di burro
10 dkg mozzarella – 100 g di mozzarella
só, bors ízlés szerint – sale e pepe quanto basta

A spagettis rántotta elkészítése a következő:
1. Mindenekelőtt sós, bő vízben megfőzzük a tésztát.

Ha érdekel, hogyan készül egy igazi olasz tészta, milyen hibákat kerülj el főzése közben, akkor nézd meg az olasz tésztafőzésről készült videómat, és családodat, vendégeidet igazi olasz kulináris élményben fogod részesíteni.

Miközben fő a spagetti, előkészítjük a többi hozzávalót:
2. Felaprózzuk a speck sonkát és felszeleteljük a mozzarellát.
3. Lereszeljük a parmezán sajtot.
4. Ha kész a tészta, leszűrjük. Ez alkalommal nem gond, ha a tészta nem olasz módra „al dente”. Sőt jobb is, ha egy perccel tovább főzzük, így a rántottánk belül puha, kívül pedig ropogós lesz. Ha maradék tésztából készül a rántotta, akkor már eleve nem is lesz „al dente”.
5. A leszűrt tésztát egy tálban a vajjal átfogatjuk, és egy kicsit hűlni hagyjuk, hogy a tészta melege miatt a tojás ne legyen azonnal kemény.
6. Egy közepes tálban felverjük a tojásokat a reszelt parmezán sajttal, és sóval, borssal ízesítjük. Antonio nincs oda a borsért, így én nem teszek bele.
A sóval bánjuk óvatosan, nem kell sok, hiszen a parmezán sajt már eleve elég sós, íze intenzív.
7. A serpenyőt a tűzre helyezzük, és 2-3 evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk.
8. A vajas spagettire öntjük a parmezánsajtos tojáskeverékünket, és jól átforgatjuk.
9. A serpenyőbe öntjük tésztánk felét és elegyengetjük.
10. Ráhelyezzük a mozzarellaszeleteket és a speck sonkát.
11. Majd jöhet a maradék tészta, amit ismét szépen elegyengetünk.
12. Közepes tűzön szépen megsütjük, megpirítjuk. A tészta jól hallhatóan sisteregni fog.
13. Miután barnára pirítottuk, egy fedő vagy tányér segítségével megfordítjuk, majd a másik oldalát is szép barnára sütjük.
14. Ha színével, ropogósságával elégedettek vagyunk, a mozzarella elolvadt és víze elpárolgott, tálcán tálaljuk.

Szigorúan szeletelve kínáljuk!

A tészta kívül legyen ropogós, belül lágy, a mozzarella olvadjon el és a speck is süljön át. Ha így teszel egy ínycsiklandozó igazi olasz finomságot kapsz!

Ne felejtsd, hogy a spagettis rántotta isteni melegen és hidegen is. Akkor és annak a társaságában élvezheted, amikor és akivel kívánod!
Sok variánsa létezik, és te is elkészítheted a tiédet. Elég, ha kinyitod a hűtőt, és felhasználod azokat a hozzávalókat, amelyek leginkább a kedvedre vannak, amelyeket a legmegfelelőbbnek tartasz.

Ha nem láttad volna még videóreceptemet a spagettis rántottáról, akkor kattints a linkre, vagy a képre, és nézd meg, hogy pontosan hogyan készül!

Még egy fontos gondolat! A spagettit az olasz soha nem tördeli! A spagetti attól spagetti, hogy az az alakja, ami. Ha egy olasz rövid tésztát akar, akkor nem a spagettit töri, hanem fogásához egy rövid tésztát választ.
Pastát főzni olasz módra nem nehéz, de van jónéhány pont, amire figyelni kell, és el kell rugaszkodni a magyar szokásoktól. Ha nem ismered a valódi olasz tésztafőzés módját, akkor olvasd el a témában írt cikkemet és nézd meg hozzá a videót „Az olasz tésztafőzés szabályai” címmel.

Jó étvágyat kívánok! – Buon appetito!

Tímea