Szereted a sós tortákat?

Én több mint húsz éve, amikor először láttam ilyet, nagyon idegenkedtem tőle, édesszájú lévén. Aztán, amikor Pármába költöztünk, és megkóstoltam sógornőmnél az ottani híres "ERBAZZONE"-t (amelyet spenóttal készítenek), akkor jöttem rá, hogy milyen jók is ezek a sós torták. Megtanultam az Erbazzone receptjét, de egy idő után elkezdtem én kreálni. Végül is azt rakhatunk bele amihez éppen kedvünk van, vagy amit szeretünk.

Én most brokkolival készítettem el a tortát, és még annak is ízlett a családban, aki eddig még csak meg sem akarta kóstolni őket.

Nézzük!
Először is szükségünk van a tésztára. Én készen veszem: pasta brisé. 
De el is lehet készíteni. 
Hozzávalók:
250 g farina (=liszt)
100 g burro (=vaj) morbido (=puha)
1 pizzico di sale (=egy csipet só)
70 g di acqua fredda (=hideg víz) 

Gyúrd jól össze a hozzávalókat, és egy törölgetőruhába tekerve hagyd a hűtőben 15 percig pihenni.

Akkor nézzük az izgalmasabb részét a torta elkészítésének!

Terítsd ki a tésztát a tepsibe. (Hagyd a sűtőpapírt a tészta alatt, hogy ne ragadjon oda.) 

Készítsd elő a hozzávalókat!

il prosciutto cotto [prosutto kotto] - főtt sonka
la pancetta [páncsettá] - császárszalonna
il formaggio [formáddzso] - sajt
il parmigiano [pármidzsáno] - parmezán sajt
la ricotta [rikottá] - túró
l'uovo [uovo] - tojás
i brokkoli [brokkoli] - brokkoli
il sale [szále] - só

A császárszalonnát én apró csíkokra vágtam és megpirítottam.

Alulra rakj egy réteg főtt sonkát.

Keverd össze a túrót a tojással, majd a reszelt sajttal és parmezánnal. Ne feletsd el a sót sem. Illetve, ha más fűszerrel szeretnéd még ízesíteni.

A keveréket simítsd el a tepsiben. Szórd a tetejére a brokkoli darabokat és a császárszalonnát. Vagy akár már előtte is összekeverheted őket a túrós masszával.
Hajtsd vissza a kilógó tésztát.

Süsd meg 200 fokon 15 percig.

Jó étvágyat!!!

A jó ebben a receptben, hogy úgy variálod, ahogy akarod. Az adagokat és hozzávalókat is lehet ízlés szerint igazítani.
Jó kreálást kívánok! 

Remélem tetszett!

Te is meg szeretnél tanulni olaszul?
Iratkozz fel a hírlevelemre itt és 10 ingyenes olasz nyelvleckében lesz részed.

Kövesd az Olasz online-t a Facebook-on is! Ha tetszik lájkolj minket!
És iratkozz fel a You Tube csatornámra! 

Szép napot!

Tímea

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés azért van itt, hogy megtudjuk egy gép próbálja kitölteni vagy egy ember
Fill in the blank.