fbpx Tudtad, hogy...? | Olasz online


Tudtad, hogy...?

...az olaszok reggelire nem esznek sósat?
A klasszikus olasz reggeli a cappuccino / kávé + brioche (= péksütemény).

...az olaszok kapucsínót csak reggelire, vagy maximum délelőtt isznak?
Ha ebéd után kérsz egyet egy étteremben, akkor bizony furcsán fognak olasz barátaid rád nézni.

... az olaszok minden étkezés után kávét isznak?
Tehát reggelihez, ebéd után, vacsora után, plusz étkezések között is a „tízórai" és délutáni munkaszünetben. Így akár 5 kávét is megisznak egy nap. (Tudatában vannak annak, hogy ez a mennyiség már valóban túl sok, és árt az egészségnek.)

... a Nutella, Pocket Coffee, Mon Chéri és a Kinder termékek mind a Ferrero cég termékei, tehát olasz találmányok?

... az olaszok már korán reggel „buongiorno"-t köszönnek? Nem használják a „jó reggelt"-et.

... az olaszok már teljesen hozzászoktak a különböző tömegközlekedési eszközök sztrájkjaihoz? Valóban, igen gyakran fordulnak elő.

...Szardinia híres a különböző sajtjairól, többek között az élő kukaccal készült finom sajtjáról? Nem vicc! Magában a sajtban élő kukacok vannak.

... a rízst az olaszok soha, de soha nem eszik körítésként? 
A rízs mindig az első fogás része, és nagyon sokféleképpen készítik el.

... „al dente" nem azt jelenti, hogy kemény? Hanem hogy a tészta vagy a rizs a megfelelő pontig lett főzve, se nem túlfőzött, se nem félig nyers. (dente = fog)

...az olaszok a pizzára SOHA nem raknak ketchup-ot? 
A pizza alapját paradicsomszósz képzi.

... az olaszok el sem tudják képzelni a pizzát ananásszal?

... az olaszok oliva olajat használnak a főzéshez / sütéshez? Nekik az oliva olaj a mindennapi olaj, és a másfajta (napraforgó, szója, stb.) olajak jelentik a „különleges" olaj fajtákat. Legfőképpen délen.

...az olaszok nyáron hűsítő italként mandulatejet isznak? 
Ezt az italt mandulaszirupból vagy „mandulatésztából" készítik tej ill. víz hozzáadásával. A mandulatej leginkább Sziciliában és Dél-Olaszországban terjedt el.

... az olaszok nem eszik a nyers paprikát? 
Használni használják konyhájukban, de azt megfőzik. Leginkább a grillezett paprikát kedvelik. Nyersen azért nem eszik, mert szerintük nehezen emészthető.

... a "Gorgonzola" sajt egy, Milánótól nem messze található Gorgonzola nevű településről kapta a nevét, ahol ezt a sajtot már a X. századtól készítik?

...az olivabogyót hogy „szüretelik"?
A fák alá hálót raknak, ahová lepotyog a bogyó, így könnyebb összeszedni őket. A fák csak minden második évben hoznak termést.

...ha hagyma, akkor Tropea? 
Ennek a calabriai városnak a környékén hatalmas hagymaültetvények vannak, ami nem csak Olaszországban, hanem Europában és még az óceánon túl is ismert. Íze édeskés, alakja hosszúkás és még lekvár is készül belőle. 

... Sziciliában reggelire jégkását (olaszul: granita) és a képen látható péksüteményt esznek?

... létezik egy olasz üdítőital, ami egy szénsavas kávéital?
A neve Brasilena (kiejt.: Bráziléná), és Calabriából származik.

... ezt a gyümölcsöt, a khakiszilvát, olaszul „kaki"-nak vagy cachi-nak (kiejt.: káki) hívják? Nagyon finom, (késő) ősszel érik.

... a pizzát ma Nápolyból származtatják, de evvel más városok nem teljesen értenek egyet? 
A pizza eredete és története hosszú, bonyolult és bizonytalan.

... Dél-Olaszországban nagyon elterjedt és kedvelt gyümölcs a fügekaktusz? 
Ennek a gyümölcsnek különböző gyógyerőt is nyilvánítanak, mint pl. csökkenti a cukorbetegség és a túlsúly kialakulását, ill. segít a méregtelenítésben. De ne fogd meg puszta kézzel, felületét apró láthatatlan tüskék fedik, amiket nagyon nehéz eltávolítani. Megfelelő módszerrel kell meghámozni.

... a csípős paprika (peperoncino piccante) a mediterrán konyha elengedhetetlen részét képezi? 
Legújabb kutatások szerint nagy segítséget nyújt a koleszterin elleni küzdelemben is.

... mit kell tenned, ha a peperoncino túlontúl égeti a szádat?
Ha túl erős lenne az elkészített étel, akkor ne igyál vizet. Az csak még inkább rontja a helyzetet. A megoldás a kenyér, tej, olaj, vagy zsíros termékek fogyasztásában rejlik.

... az olaszok reggel később kellnek? 
A nap később kezdődik. A felnőttek az irodai munkabeosztás szerint 9 órakor (vagy még később kezdenek). Így természetesen a nap is később fejeződik be, később térnek haza szeretteikhez.

... az olasz ebédre 1 óra körül kerül sor, nem olyan korán, mint Magyarországon? A vacsora este 8 óra felé, ami nyáron akár 10 órakor is kezdődhet. Bár északon szokás korábban vacsorázni, olyan 7 óra körül.

... Olaszországban az étteremben nem „tudni illik, mi illik" a borravaló?
Olasz vendégektől a pincér nem fog borravalót kapni.

... az olasz nem használja a „viszonthallásra" kifejezést?
Még a telefonban is a „viszontlátásra", azaz „arrivederci" elköszönéssel helyettesíti.

... az olaszok híresek arról, hogy egy találkozóra késve érkeznek? 
A késés akár még egy fél óránál is több lehet. És ez a legtöbbjüknél teljesen normális, annyira, hogy még elnézést sem kérnek. :-)

...az olaszok immár 30-35 vagy akár 40 év fölött kezdenek el azon gondolkodni, hogy esetleg eljött az idő, hogy házasságot kössenek?

... az olasz vendégek az esküvői ebéd vagy vacsora végeztével a fiatal házaspártól ajándékba kapnak egy ún. „bomboniera"-t, ami egy szép dobozba vagy díszzsákba csomagolt emléktárgy?

...amikor megszületik egy kisbaba, akkor az ajtóra ilyen vagy hasonló szalagot tűznek ki, hogy jelezzék, hogy az új jövevény megérkeztét? A kék szín kisfiút, a rózsaszín pedig kislányt jelképez. A két szín a gyerek életében meghatározó. Egy kislány nem húz fel világoskék ruhát.

... az olaszok nagytöbbsége augusztusban megy nyaralni? 
A városok kiürülnek, a boltok bezárnak. Ha valaki nem tudja ezt, rossz meglepetésben lehet része, mert nehéz még egy kávézót is találni. Természetesen ez nem igaz a turisztikai városokra.

... az olasz (kis) boltok, üzletek kora délután 12:30 vagy 13:00 órától 3 órára bezárnak? 
Ez a délutáni szieszta időszaka. A délutáni nyitvatartás általában 16:00 órakor kezdődik.

... Európa legnagyobb parkja, (amit fal vesz körül,) Olaszországban található?
Ez a Monzai Park, ahol a Forma -1 is minden ősszel megrendezésre kerül. A pálya a parkon belül helyezkedik el. Továbbá ebben a parkban tekinthető meg a felújított királyi palota.

... Pompej egy ókori római város volt Nápoly közelében, a Vezúv lábánál, amit 79-ben lepett el a vulkán 7-8 méter magas hamuval és mogyorónagyságú kövek záporával? 
A lakosoknak menekülésre nem volt lehetőségük. 2017-ben új ásatásokba fogtak, ill. restaurációk befejeztével új látnivalók várják immár a turistákat.

...a karnevál napján Velence apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik? 
Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett.

... nehéz találni olyan olasz férfit, aki nem fanatikus foci rajongó, sőt egyre inkább a nőket is magával ragadja ez a sport?
A gyerekek már kiskoruktól fogva űzik ezt a sportot. Egyértelműen a legkedveltebb és legelterjedtebb szórakozás a fiatalok körében.

... a piros közlekedési lámpa azonnal zöldre vált a sárga "készülj" lámpa nélkül?
Az olaszok azonnal, minden késés nélkül indulnak. Ha mégsem, akkor azonnal dudálnak a sorban lévők. Ez délen még inkább megfigyelhető. A vezető reflexeinek nagyon jónak kell lenni. :-)

... Olaszországban mielött felszállnál a vonatra a peronon vagy akár még az aluljáróban kezelni kell a jegyet?
Ha nem teszed meg, akkor a kalauz 50 Euro bírsággal büntet meg.

... a Maffia csak a sziciliai szervezetnek a neve? 
Calabriában 'Ndrangheta ill. Nápolyban Camorra néven futnak. A különböző szervezetek különféle „etikai szabályok" szerint működnek.