Tudtad, hogy...?

olasz-reggeli

...az olaszok reggelire nem esznek sósat?
A klasszikus olasz reggeli a cappuccino / kávé + brioche (= péksütemény).

olasz-kapucsinó-300x210

...az olaszok kapucsínót csak reggelire, vagy maximum délelőtt isznak?
Ha ebéd után kérsz egyet egy étteremben, akkor bizony furcsán fognak olasz barátaid rád nézni.

olasz-kávé-300x200

... az olaszok minden étkezés után kávét isznak?
Tehát reggelihez, ebéd után, vacsora után, plusz étkezések között is a „tízórai" és délutáni munkaszünetben. Így akár 5 kávét is megisznak egy nap. (Tudatában vannak annak, hogy ez a mennyiség már valóban túl sok, és árt az egészségnek.)

ferrero

... a Nutella, Pocket Coffee, Mon Chéri és a Kinder termékek mind a Ferrero cég termékei, tehát olasz találmányok?

jó-napot-olaszul-300x210

... az olaszok már korán reggel „buongiorno"-t köszönnek? Nem használják a „jó reggelt"-et.

vonatra-vár-olaszul-300x200

... az olaszok már teljesen hozzászoktak a különböző tömegközlekedési eszközök sztrájkjaihoz? Valóban, igen gyakran fordulnak elő.

olasz-kukacos-sajt-300x200

...Szardinia híres a különböző sajtjairól, többek között az élő kukaccal készült finom sajtjáról? Nem vicc! Magában a sajtban élő kukacok vannak.

olasz-rizottó-300x196

... a rízst az olaszok soha, de soha nem eszik körítésként? A rízs mindig az első fogás része, és nagyon sokféleképpen készítik el.

spagetti-al-dente-300x190

... „al dente" nem azt jelenti, hogy kemény? Hanem hogy a tészta vagy a rizs a megfelelő pontig lett főzve, se nem túlfőzött, se nem félig nyers. (dente = fog)

olasz-pizza-300x190

...az olaszok a pizzára SOHA nem raknak ketchup-ot?
A pizza alapját paradicsomszósz képzi.

ananászos-pizza-300x200

... az olaszok el sem tudják képzelni a pizzát ananásszal?

olasz-oliva-olaj-300x200

... az olaszok oliva olajat használnak a főzéshez / sütéshez? Nekik az oliva olaj a mindennapi olaj, és a másfajta (napraforgó, szója, stb.) olajak jelentik a „különleges" olaj fajtákat. Legfőképpen délen.

olasz-mandula-tej-300x201

...az olaszok nyáron hűsítő italként mandulatejet isznak? Ezt az italt mandulaszirupból vagy „mandulatésztából" készítik tej ill. víz hozzáadásával. A mandulatej leginkább Sziciliában és Dél-Olaszországban terjedt el.

grillezett-paprika-olaszul-300x195

... az olaszok nem eszik a nyers paprikát? Használni használják konyhájukban, de azt megfőzik. Leginkább a grillezett paprikát kedvelik. Nyersen azért nem eszik, mert szerintük nehezen emészthető.

gorgonzola-olasz-sajt-300x200

... a "Gorgonzola" sajt egy, Milánótól nem messze található Gorgonzola nevű településről kapta a nevét, ahol ezt a sajtot már a X. századtól készítik?

olivabogyót-szed-300x199

...az olivabogyót hogy „szüretelik"? A fák alá hálót raknak, ahová lepotyog a bogyó, így könnyebb összeszedni őket. A fák csak minden második évben hoznak termést.

olasz-hagyma-Tropea-300x200

...ha hagyma, akkor Tropea?
Ennek a calabriai városnak a környékén hatalmas hagymaültetvények vannak, ami nem csak Olaszországban, hanem Europában és még az óceánon túl is ismert. Íze édeskés, alakja hosszúkás és még lekvár is készül belőle.

olasz-granita-briossal-300x180

... Sziciliában reggelire jégkását (olaszul: granita) és a képen látható péksüteményt esznek?

olasz-üdítő-Brazilena-300x180

... létezik egy olasz üdítőital, ami egy szénsavas kávéital? A neve Brasilena (kiejt.: Bráziléná), és Calabriából származik.

khakiszilva-olaszul-300x201

... ezt a gyümölcsöt, a khakiszilvát, olaszul „kaki"-nak vagy cachi-nak (kiejt.: káki) hívják? Nagyon finom, (késő) ősszel érik.

olasz-pizza.1-300x200

... a pizzát ma Nápolyból származtatják, de evvel más városok nem teljesen értenek egyet? A pizza eredete és története hosszú, bonyolult és bizonytalan.

fügekaktusz-olaszul-280x210

... Dél-Olaszországban nagyon elterjedt és kedvelt gyümölcs a fügekaktusz? Ennek a gyümölcsnek különböző gyógyerőt is nyilvánítanak, mint pl. csökkenti a cukorbetegség és a túlsúly kialakulását, ill. segít a méregtelenítésben. De ne fogd meg puszta kézzel, felületét apró láthatatlan tüskék fedik, amiket nagyon nehéz eltávolítani. Megfelelő módszerrel kell meghámozni.

csípőspaprika-olaszul-300x184

... a csípős paprika (peperoncino piccante) a mediterrán konyha elengedhetetlen részét képezi?
Legújabb kutatások szerint nagy segítséget nyújt a koleszterin elleni küzdelemben is.

csípőspaprika-olaszul.1-300x200

... mit kell tenned, ha a peperoncino túlontúl égeti a szádat?
Ha túl erős lenne az elkészített étel, akkor ne igyál vizet. Az csak még inkább rontja a helyzetet. A megoldás a kenyér, tej, olaj, vagy zsíros termékek fogyasztásában rejlik.

felkelni-olaszul-300x199

... az olaszok reggel később kellnek?
A nap később kezdődik. A felnőttek az irodai munkabeosztás szerint 9 órakor (vagy még később kezdenek). Így természetesen a nap is később fejeződik be, később térnek haza szeretteikhez.

olasz-ebéd-300x200

... az olasz ebédre 1 óra körül kerül sor, nem olyan korán, mint Magyarországon? A vacsora este 8 óra felé, ami nyáron akár 10 órakor is kezdődhet. Bár északon szokás korábban vacsorázni, olyan 7 óra körül.

borravaló-Olaszországban-300x189

... Olaszországban az étteremben nem „tudni illik, mi illik" a borravaló?
Olasz vendégektől a pincér nem fog borravalót kapni.

viszonthallásra-olaszul-300x200

... az olasz nem használja a „viszonthallásra" kifejezést? 
Még a telefonban is a „viszontlátásra", azaz „arrivederci" elköszönéssel helyettesíti.

késni-olaszul-300x200

... az olaszok híresek arról, hogy egy találkozóra késve érkeznek?
A késés akár még egy fél óránál is több lehet. És ez a legtöbbjüknél teljesen normális, annyira, hogy még elnézést sem kérnek. 🙂

házasságkötés-Olaszországban-300x200

...az olaszok immár 30-35 vagy akár 40 év fölött kezdenek el azon gondolkodni, hogy esetleg eljött az idő, hogy házasságot kössenek?

ajándék-résztvevőknek-olaszul-300x210

... az olasz vendégek az esküvői ebéd vagy vacsora végeztével a fiatal házaspártól ajándékba kapnak egy ún. „bomboniera"-t, ami egy szép dobozba vagy díszzsákba csomagolt emléktárgy?

születés-olaszul-300x180

...amikor megszületik egy kisbaba, akkor az ajtóra ilyen vagy hasonló szalagot tűznek ki, hogy jelezzék, hogy az új jövevény megérkeztét? A kék szín kisfiút, a rózsaszín pedig kislányt jelképez. A két szín a gyerek életében meghatározó. Egy kislány nem húz fel világoskék ruhát.

zárt boltok-augusztus600x338

... az olaszok nagytöbbsége augusztusban megy nyaralni? 
A városok kiürülnek, a boltok bezárnak. Ha valaki nem tudja ezt, rossz meglepetésben lehet része, mert nehéz még egy kávézót is találni. Természetesen ez nem igaz a turisztikai városokra.

Pompei

... Pompej egy ókori római város volt Nápoly közelében, a Vezúv lábánál, amit 79-ben lepett el a vulkán 7-8 méter magas hamuval és mogyorónagyságú kövek záporával?
A lakosoknak menekülésre nem volt lehetőségük. 2017-ben új ásatásokba fogtak, ill. restaurációk befejeztével új látnivalók várják immár a turistákat.

Karnevál-Velencében-300x172

...a karnevál napján Velence apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik? Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett.

olasz-foci-300x200

... nehéz találni olyan olasz férfit, aki nem fanatikus foci rajongó, sőt egyre inkább a nőket is magával ragadja ez a sport?
A gyerekek már kiskoruktól fogva űzik ezt a sportot. Egyértelműen a legkedveltebb és legelterjedtebb szórakozás a fiatalok körében.

közlekedési-jelzőlámpa-olaszul-300x210

... a piros közlekedési lámpa azonnal zöldre vált a sárga "készülj" lámpa nélkül?
Az olaszok azonnal, minden késés nélkül indulnak. Ha mégsem, akkor azonnal dudálnak a sorban lévők. Ez délen még inkább megfigyelhető. A vezető reflexeinek nagyon jónak kell lenni. 🙂

menetjegyet-érvényesít-olaszul-300x195

... Olaszországban mielött felszállnál a vonatra a peron elején vagy az aluljáróban kezelni kell a jegyet?
Ha nem teszed meg, akkor a kalauz 100 Euro bírsággal büntet meg, mely 60 napon belül esedékes. Ha nem teszel eleget ennek a kötelességednek, akkor az bíság 300 euróra gyarapszik.

olasz-maffia-300x180

... a Maffia csak a sziciliai szervezetnek a neve?
Calabriában 'Ndrangheta ill. Nápolyban Camorra néven futnak. A különböző szervezetek különféle „etikai szabályok" szerint működnek.