Ciao!
Hallottál már a caprese salátáról (insalata caprese)?
Ez egy egyszerű fogás, Olaszországban mindenhol ismert és legfőképpen a nyári meleg hónapokban igen szívesen fogyasztjuk.
Miért nevezik így? Mert Capri-szigetéről ered.
A második világháború után egy Capri szigetéről származó hazafias kőműves találta ki ezt az egyszerű receptet, hogy ropogós zsemléjét az olasz zászló színeivel töltse meg. Így került választása a paradicsomra (piros), a mozzarellára (fehér), és a bazsalikomra (zöld). Továbbá extra szűz olivaolajjal, sóval és borssal és/vagy oregánóval ízesítette.
Egy másik bejegyzésben már írtam egy receptről, amely ugyancsak Capri-szigetéről ered. Ez volt a torta caprese! Ha még nem olvastad volna, vagy kedved van egy igazán guszta sütihez, akkor javaslom, hogy nézd meg a fenti linken. Nem fogod megbánni!
Mint már említettem, ez a recept tényleg nagyon egyszerű, de az alapanyagoknak frissnek és jó minőségűnek kell lenni.
Paradicsomra, mozzarellára, friss bazsalikomlevelekre, sóra, olivaolajra, oregánóra és/vagy fekete borsra lesz szükségünk.
Szerezz be minden hozzávalót, és gondosan mosd le őket. Majd kezdhetjük ennek az olasz fogásnak az elkészítését.
1. Tagliamo i pomodori a fette. – Szeletekre felvágjuk a paradicsomot.
2. Tagliamo la mozzarella a fette. – Szeletekre felvágjuk a mozzarellát.
3. Mettiamo un po' di sale soltanto sui pomodori (la mozzarella non ne ha bisogno). – Kicsit megsózzuk a paradicsomot (csak a paradicsomot, a mozzarellát nem kell).
Helyezzük a paradicsom- és mozzarellaszeleteket felváltva egy tányérra.
4. Aggiungiamo qualche foglia di basilico fresco. – Teszünk hozzá néhány friss bazsalikomlevelet.
5. Mettiamo un po' di origano. – Megszórjuk egy kis oregánóval.
6. Aggiungiamo olio extra vergine d’oliva – Leöntjük egy kis olivaolajjal.
7. Se preferisci aggiungi un pizzico di pepe nero. – Ha ínyedre van, akkor szórd meg egy kis fekete borssal.
E voilà il piatto è pronto. – És máris kész a fogás.
Mi nagyon szeretjük ropogós pirított kenyérrel. De arra figyelj, hogy ahhoz, hogy ez a fogás igazán guszta legyen, mindenképpen nagyon fontos az, hogy a mozzerella jó minőségű legyen!
Nézd meg a videómat a caprese saláta elkészítéséről. Kattints ide vagy a képre!
Buon appetito. – Jó étvégyat.
Tímea és Antonio