Egy isteni alternatívát szeretnék ma a pizzához ajánlani.
Én imádom a pizzát, hetente többször is ennék, de tudjuk, hogy ez nemigen lenne egészséges. Ráadásul jelenleg egy specialista diétára fogott, 3 hónapra megvonta tőlem a gabonaféléket és a tejtermékeket. Nem kis feladat elé állított, hiszen szinte minden étkezésem tartalmazott valami ilyen alapanyagot. Nem volt más választásom, mint hogy alternatívák után kutassak. Így jutott az eszembe a híres ligúr specialitás, az ún. farinata di ceci, magyarul csicseriborsó torta, vagy lepénynek is nevezhetnénk, mivel csak fél centiméter magas. Gondoltam, megosztom veletek ezt a receptet. Amellett, hogy tényleg nagyon finom, jól jön azoknak, akik fogyókúráznak, gluténérzékenyek, semmilyen gabonafélét nem ehetnek, egészségesen szeretnek étkezni, vagy csak ki szeretnének próbálni egy isteni olasz specialitást.
Eredete a görög-római időszakra nyúlik vissza, amikor is a katonák között szokás volt a csicseriborsólisztet vízzel összekeverni és a pajzsukon a nap forró sugarai alatt „kisütni”. Az eredmény olyan tápláló volt, hogy a recept túlélte a középkort is. Ebből az időből származik az a legenda, amely szerint a Farinata 1284-ben csak véletlenül született, amikor Genova Pisa felett győzelmet aratva, és a csatából hazatérve egy vihar közepedte a genovai hajókon néhány hordó csicseriborsó és oliva olaj a sós vízbe ömlött. Szűkösség idejében nem hagyhatták odavészni az árut, így a vizes olaj-csicseriborsó keveréket kimerték a vízből és a napon hagyták megszáradni. Így készült el a finom farinata di ceci (csicseriborsó lepény). Innen már nem sok kellett ahhoz, hogy a finomságot a kemencében süssék ki.
A farinata di ceci mindennapos hozzávalókból könnyen készíthető ligúr specialitás. Igazán egyszerű és Olaszország bármely részén könnyen fellelhető alapanyagainak köszönhetően nem csak Liguriában terjedt el. Eltávolodva Genovától, akár egészen Szardíniáig, a farinata különböző neveit találhatjuk, de ennek az olasz street foodnak a finom eredeti íze nem változik.
Nézzük, mire lesz szükségünk a lepény elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 125 g csicseriborsó liszt
- 350 ml víz
- 60 ml olivaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
1. Keverjük el csomómentesre a lisztet a vízzel. Ehhez bármilyen konyhai robotgép, vagy kézi keverő megfelel.
2. Fedjük le, és hagyjuk pihenni legalább 4 órát, még jobb egész éjszakára.
3. Melegítsük elő a tepsit és a sütőt 220 fokra.
4. Kanállal szedjük le az idő elteltével képződött habot.
5. Keverjünk hozzá 50 ml olivaolajat és sót.
6. A maradék olajjal jól kenjük ki a tepsinket.
(Ezekkel a mennyiségekkel 28 cm átmérőjű tepsi az igazi, ha kisebbet fogsz, a lepény magasabb lesz, esetleg hosszabb ideig hagyd majd a sütőben, vagy akár magasabb fokon is sütheted.)
7. A tésztát a tepsibe öntjük, és máris mehet a sütő aljára kb. 30 percre, míg aranybarnára nem sül.
8. Ha kész felszeleteljük, ízlés szerint megborsozzuk, és melegen tálaljuk.
Feltétként egy sor lehetőségből választhatunk. Gorgonzola, stracchino, pesto, pesto és stracchino, bacon, szalonna, nyers sonka. Minden, ami szem szájnak ingere.
A szalonnát, gorgonzolát, stracchinot és pestót egy percre még érdemes visszatenni a sütőbe, hogy szépen ráolvadjon a lepényünkre. Az olasz nyers sonkát csak miután kivettük a sütőből.
Ne ijedjünk meg, hogy a tésztánk híg, a sütő magas hőmérséklete megteszi a magáét, az eredményünk egy alul és felül enyhén ropogós, belül pedig egy lágyabb, krémes tészta lesz.
Ha valaki az alját ropogósabbra szeretné, akkor a tepsit az első tíz percre a sűtő aljára is teheti, hogy a tepsi a sütő felületét érje. Majd 10 perc után tegye fel a rácsra.
Isteni lesz melegen és hidegen is. Nálunk se perc alatt elfogy. Amennyire egyszerű, annyira finom és gyors étel. Mivel nem ehetünk pizzát minden más- vagy harmadnap, jól jön ez az egészséges és tápláló alternatíva.
Ahány hely, annyi szokás. Ennek a lepénynek is rengeteg variánsa létezik, csak Ligúriában megkóstolhatod rozmaringgal, oregánóval, articsókával, kolbásszal, és akkor még nem is néztük meg, hogy más régióban milyen szokások vannak.
Sikerült kedvet csinálnom ehhez az autentikus olasz street foodhoz?
Rengeteg érv szól mellette!
Próbáld ki te is! Nézd meg a videóreceptemet, segíteni fog az elkészítésben, és olaszul is tanulhatsz belőle.
Alla prossima!
Tímea