fbpx Olasz ünnepek: La Befana | Olasz online

A karácsonyi ünnepkör Olaszországban egészen máig, azaz január 6-ig tart. Magyar rokonaim, barátaim mindig furcsálták, hogy az olaszok, még karácsony után is „Buone feste"-t (azaz kellemes ünnepeket) kívánnak egymásnak. De hát teljesen jogos. Olaszországban az újévi ünnepléssel még nem ér véget a vigadás. Nálunk január 6. ugyanúgy fontos nap. Piros ünnep, nincs munka, nincs iskola.

Ma van a Befana vagy más néven Epifania (Vízkereszt) ünnepe.

A Befana, ami a jóságos vén boszorkány (viccesen mondhatjuk, hogy a Télapó felesége), a hagyomány szerint édességgel, kisebb ajándékkal teli zoknit hoz a jó gyermekeknek, szenet pedig a rosszaknak.
Szerintem rossz gyerekek nem léteznek már, hiszen szenet senki nem kap manapság. Ma már a szén is szenet imitáló cukorkává vált. Melyik gyerek nem várja ezt az ajándékot hozó napot!? Szerintem nincs ilyen!
Sokféle zokniból lehet válogatni, tartalmától és méretétől függően. De biztosíthatlak, hogy van minden ízlésnek megfelelő és a gyerekek nem maradnak meglepetés nélkül.

A Télapó december 6-i elmaradt látogatását Olaszországban a gyerekek a Befanával pótolják be.

Így a karácsonyi ünnepkör december 8-tól (Immacolata Concezione – Szeplőtelen fogantatás) egészen január 6-ig tart. Ez az olasz karácsonyfa története: december 8-tól január 6-ig szépíti otthonunkat, emlékeztet minket a szeretetre. Egy hónap hosszúnak tűnik, és mégis olyan hamar eljön ennek a vége is. Január 6. örömteli nap, de azonnal emlékeztet is minket arra, hogy a gyöngyéletnek immár vége, másnap vissza kell térni a munkába, a gyerekeknek az iskolapadba.
Van egy mondás, amit minden olasz ismer a Befanával kapcsolatban, ez pedig a következő:

„La Befana tutte le feste porta via."

Melynek jelentése, hogy a „Befana, elvisz minden ünnepet”, tehát vége az ünnepeknek. A mindennapok újra elkezdődnek.

A mondás szavainak pontos értelmezésére nézd meg a szójegyzéket, és ha kedved van, akkor tanuld meg a szavakat.
Szójegyzék:
befana
 [befáná] - jóságos vén boszorkány
tutte [tutte] - minden
le feste [le feszte] - ünnepet 
porta [portá] - visz 
via [viá] – el

Ha többet szeretnél az olasz karácsonyi ünnepekről tudni, akkor kattints ide: https://olaszonline.hu/blog/kar%C3%A1csony-olaszorsz%C3%A1gban

Mindenkinek nagyon kellemes Befana-t kívánok! - Buona Befana a tutti!

Tímea