Gyakran hallom másoktól, hogy olaszul tanulni abszolút nem könnyű, és évekbe telik, mire valaki egy elfogadható szintre el tud jutni.

Sokan írják nekem, hogy a múltban már többször próbálkoztak az olasz nyelv tanulásával, de nem értek el pozitív eredményeket, annak ellenére sem, hogy a tanulásnak nagy lelkesedéssel álltak hozzá. Néhány lecke után mégis abbahagyták az éppen aktuális tanfolyamot.

A tanulási kudarcok frusztrálóak, és jónéhány sikertelen próbálkozás után a tanuló képtelennek érzi magát arra, hogy megtanuljonegy bizonyos tárgyat.

Az évek során megértettem, hogy egy nyelv vagy bármely más tárgy elsajátításának képtelensége  nem a tanulón múlik. Igazán ritkán találkoztam olyan tanulóval, akinek nemigen volt képessége arra, hogy elsajátítson egy tárgyat.

Az egyik legmérvadóbb oka annak, hogy valaki abbahagy egy tanfolyamot, az, hogy azt miként tervezték és építették fel.

Mondok egy példát: amikor gyerek voltál, és meg kellett tanulnod biciklizni, egy nálad nagyobb versenybiciklivel próbálkoztál, aminek el sem érted a pedáljait? Ugye képtelenség lett volna! Próbálkozásod egyértelműen minden alkalommal kudarcba fulladt volna, minden alkalommal jó nagyot estél volna. Viszont, egy háromkerekű a legmegfelelőbb megoldás volt egy ilyen kihíváshoz. Egyetértesz?

Sajnos ugyanez történik az olasz nyelvtanfolyamokkal  vagy olasz nyelvkönyvekkel is. Ezek írói, készítői vagy tanárai valamilyen oknál fogva azt gondolják, hogy rendben van az, hogy a tanulót  versenybiciklire ültessék fel, amikor még egy háromkerekűtől is fél.

Bevallom, hogy néha azt gondoltam, hogy néhány tanfolyamot tényleg csak arra terveztek, hogy a tanuló kudarcot valljon, vagy hogy csak azok a tanulók maradjanak a csoportban, akiknek különleges érzékük van a nyelvekhez vagy egy bizonyos tárgyhoz.

Sajnos, ha rosszul kezdünk, akkor könnyen fel is adjuk.Általában azt gondoljuk, hogy ha az eleje ilyen nehéz, akkor egy rémálom lesz a folytatás, és arról a nyelvről, amit annyira el szerettünk volna sajátítani, már hallani sem akarunk.

Tehát arra a kérdésre, hogy könnyű elsajátítani az olaszt? A válasz: IGEN, ha rendelkezel a megfelelő eszközökkel. Egy tanfolyam vagy egy könyv, amely nem az alapokkal kezd, és nem úgy vezeti végig a tanulót, hogy fokozatosan tanít mindig egy kicsit többet, véleményem szerint, nem hasznos. Sőt, ellenkezőleg, csak arra jó, hogy eltántorítsa a tanulót a tárgy megtanulásától.

Egy olyan anyag vagy tanfolyam, amely lépésről – lépésre elmagyarázza a kiejtést, a szavakat, a nyelvtan használatát és a mondatok szerkezetét valóban egy kitűnő eszköz a tanuláshoz.

Néha előfordul, hogy egy tanuló nem akar az alapoktól kezdeni, mert unalmasnak és haszontalannak tartja.De az én megrendíthetetlen álláspontom az, hogy egy szilárd alapra egy stabil felhőkarcolót lehet építeni, és hogy minden tanulónak felelőssége megtanulni az alapokat, és minél többet gyakorolni azokat. Ily módon, kis lépésekben, nagy eredményket érünk el!

Alaptanfolyamom azzal a céllal készült, hogy végigvezesse a tanulókat egy könnyű és mindenki számára végigjárható tanulási útvonalon.

Nézd meg, mit tartalmaz ez az anyagom! Katt ide!

Írj nekem a timea@olaszonline.hu -ra! Bármilyen kérdésedre szívesen válaszolok!

Tímea

Továbbra is folyamatosan készülni fognak a blogbejegyzéseim az olasz életről és egyéb érdekességekről.

Ha szeretnél értesítést kapni róla, iratkozz fel itt.

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot