fbpx Riva del Garda és környéke: néhány olasz csoda | Olasz online

Ciao!

Nem az első alkalom, hogy a Garda-tavat, Olaszország legnagyobb tavát választom úticélul, viszont az északi részén most voltam először. 
Szerinted megérte? 
Mindjárt elmesélem!

Ha azon tűnődsz, hogy vajon a Garda-tó, a Balatonnál is nagyobb-e, akkor elmondom, hogy nem!

Nem tudom, hogy Te hogy vagy vele, de én amikor nyaralni megyek, még ha csak egy hétvégére is, gyerekké válok. Kalandvágyam eluralkodik rajtam, és a bennem levő gyermeki kíváncsiság eufórikussá lesz.

Pontosan ilyen érzelmekkel vágtam neki ennek a 2,5 órás útnak, amely Milánóból Riva del Gardáig visz. Ahogy megérkeztünk a hotelbe, leraktuk a bőröndöt, és már újra kinn is voltunk, hogy felkutassuk a város történelmi központját.

Riva del Garda tiszta és gondozott turistatelepülés. Nem hiányoznak a jellegzetes tájak, a különleges épületek, a mediterrán növényzet. Természtesen a tó jelenti a legnagyobb vonzóerőt, de egyértelműen nem ez az egyetlen. Délután nem lehet nem felfigyelni a számtalan szörfösre, akik sebesen száguldanak a vízen.
Egy rövid tóparti séta után, úgy döntöttünk, hogy felmászunk a hegyre, hogy megtekintsünk egy antik bástyát, ami már a tópartról is látható és nincs is olyan messze a központtól.
A meredek út természtesen megmozgatja az ember izmait, de a hely és a kilátás kétségkívül megérdemli a fáradtságot.

Másnap reggeli után azonnal indultunk Trentóba, ami Trentino tartomány székhelye, és 45 perc autóútra van Riva del Gardától
A város azonnal megtetszett nekünk!
Miután megnéztük a dómot és más jellegzetes templomokat, illetve bejártuk a központot, nem hagyhattunk ki egy finom helyi ebédet: különböző finom felvágottat (vadhúsból is) és sajtot illetve egy tányér szarvas ragus tagliatellét.

Kulináris élményünkkel elégedetten, alig vártuk, hogy meglátogassuk Trento leghíresebb nevezetességét, a Buonconsiglio-kastélyt (olaszul: il Castello del Buonconsiglio). Azonfelül, hogy nagyon jó állapotban maradt fenn, biztosíthatlak, hogy minden szobának megvan a maga sajátos varázsa. A személyzet kedves és segítőkész, és a látogatók útvonala gondosan meg van tervezve és jelölve. Olyan két érdekfeszítő óra alatt jártuk körbe a kastélyt.
Trentót sem hagyhattuk ott anélkül, hogy a magasból ne készítettünk volna néhány felvételt.

A harmadik napon úgy döntöttünk, hogy Riva del Garda közelében maradunk, így mindjárt reggel elmentünk megnézni a híres Varone-vízesést (olaszul: Cascate del Varone). Ez a vízesés majdnem 100 méter magas, egy barlangban zúdul alá, és egy csodálatos botanikus kerttel és néhány piknikterülettel övezve élvezhető. Ide érdemes valamiféle vízhatlan felsővel felszerelkezve menni, mert a barlangban elkerülhetetlen a vízesés permetszerű hatása, illetve a hőmérseklet drasztikus csökkenése.

Innen azonnal elmentünk Tennóba, hogy megnézzük méltóságteljes kastélyát, de csak kívülről tudtam egy-két fotót készíteni, mert nem volt nyitva a közönség számára.

Erre a napra terveztünk magunknak egy másik kastély meglátogatását is, így nem haboztunk, rövid idő alatt máris Arcóban voltunk, ami kb. 2 kilóméterre Riva del Gardától.
A település nagyon szép és vonzó. Mi követjük a jelzéseket a kastélymaradvány felé. Gyalog felmegyünk a meredek utakon miközben élvezzük a csodálatos kilátást. Felérve a kastélyromhoz, belépünk egy szobába, és videón megnézzük a kastély érdekes történetét. A kastélyból nem sok maradt meg, de a videó fantasztikus módon egyenesen megeleveníti a múltat. Követjük a kijelölt utat, felfedezzük a videóban látott rekonstrukciót, élvezzük a tájat és a hely különböző mediterrán növényeit a többszáz olívafa mellett.

Elérkezik az indulás pillanata, de a helyiek lelkesen ajánlják, hogy hazafelé álljunk meg egy másik faluban nem messze Riva del Gardától. Mi megfogadjuk tanácsukat, így meglátogatjuk Limone sul Garda nevű helyet is.
Ez a kis tóparti falu csupán, nem sokkal több, mint ezer lakost számlál, mégis nagyon kedvelt turistahely citromfaligetei és kiváló olívaolajának köszönhetően. Nem is kell mondani, hogy a település gondozott és vendégszerető. Az volt az érzésünk, mintha itt minden üdvözölne minket.

Gondolod, hogy Antonioval kihagytam volna egy citromfaliget meglátogatását?
Természetesen nem! Olyan citrusféléket is láttunk, amikről eddig még csak szóban hallottam, de élőben látni nem láttam.
Innen nem térhetsz haza anélkül, hogy ne vennél magadnak egy kis helyi limoncello citromlikört vagy bármit, ami citromból készítenek.

Olaszország tele van varázslatos helyekkel! Bárhova megy az ember, mindig talál valami szépet!  Ezért nem tudtam megállni, hogy ne meséljem el Neked ezeket a szép élményeket a Garda-tóról és környékéről. Ja, és hadd mondjam még el, hogy három nap nem volt elég arra, hogy megéljünk mindent, amit ez a környék kínál. Rengeteg sok más néznivaló és élmény várja ezen a területen a turistákat. Ha ide kívánkozol, akkor a keress rá a környékre a neten, és fedezd fel a nekedvalót. A klima a hidegebb hónapokban is enyhe, így nem csak nyáron érdemes ide ellátogatni.  

Remélem sikerült átadnom élményünket, és kedvet csinálni egy hasonló kalandra!
Ha még nem láttad volna a videómat, akkor a bal oldali ikonra kattintva máris nézheted! A képek sokkal többet fognak elárulni!

Ciao, Tímea