Az olasz nyelvtanról az a vélemény járja, hogy nem könnyű elsajátítani. Azt lehet hallani, hogy komplex, és hogy még az olaszoknak is nehézséget okoz az elsajátítása és teljes megértése.  Biztos igaz, hogy nem olyan könnyű, mint az angol nyelvtan, de azt gondolom, hogy nem is olyan ördöngős, mint ahogy azt a legtöbben képzelik.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden része könnyű, mert ez nem így van, de az igaz, hogy, mint minden tantárgy esetében, az egyes témákat különböző módon lehet megközelíteni.

Az előző bejegyzésemben kifejtettem nézőpontomat arról, hogy könnyű vagy nehéz az olasz nyelv elsajátítása, most pedig meg szeretném osztani Veled tapasztalatom az olasz nyelvtan elsajátításáról. Sokéves tanítás során kiszűrtem azokat a nehézségeket, amelyek a nagytöbbségnek mind nagyobb fejtörést, odafigyelést és gyakorlást igényelt.  

Megfigyelésem szerint egyöntetűen egy dolog köti össze azokat a tanulókat, akiknek nehézségeik vannak az olasz nyelvtan elsajátításában.

Azt fedeztem fel, hogy minden ilyen esetben a tanulónak nem egyszerűen az olasz nyelvtannal van gondja. Az olasz nyelvtan elsajátításának nehézsége a magyar nyelvtan meg nem értéseiben gyökerezik

Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de minden esetben, amikor nehézség adódott az olasz nyelv tanulása során, megkérdeztem a tanulót a megfelelő magyar nyelvtani  fogalomról. Nem nehéz vagy bonyolult dolgokról volt szó, hanem olyan egyszerű dolgokról, mint a főnév, melléknév, határozószó, alany, tárgy vagy ige. Azt figyeltem meg, hogy sokkal több embernek van alapszintű nyelvtani hiányossága anyanyelvében, mint azt gondolnánk, és ez akadályt jelent egy idegen nyelv elsajátításában.

Gondolod, hogy meg tudod érteni, hogy mi is a melléknév az olasz nyelvben, ha nem ismered fel / nem érted a magyar nyelvben? Ha kétségeid vannak a magyar mondat felépítését illetően, akkor egyértelműen lehetetlen lesz megérteni az olasz mondatot.  

Képzelj el egy a melléknevekről és határozószókról szóló leckét. Képzeld el azt, hogy nem igazán értetted meg, hogy mi a különbség a melléknév és a hatórozószó között. Gondolod, képes leszel megérteni az olasz mondatban? A válasz: nem.

Ezért amikor nehézségeid, kétségeid vannak, zűrzavarosnak tűnik a dolog vagy tétovázol a helyedben én minden alkalommal tisztességesen leellenőrizném, hogy a megfelelő nyelvtani fogalom a magyar nyelvben világos-e számomra vagy sem. Amennyiben nem lenne világos, utánanéznék az interneten vagy egy jó magyar nyelvtankönyvben, átismételném míg teljesen világossá nem válna számomra, és képes nem lennék sok példát rá mondani.  

Amikor olaszul tanulsz, legyen kéznél egy jó magyar nyelvtankönyv, hogy gyors segítségedre legyen, amikor szükséged van rá. Meg fogsz lepődni, hogy egyes dolgok, amikről azt gondoltad, hogy világosak számodra, valójában nem teljesen azok. Az Alaptanfolyamban végig segítek a felmerülő nyelvtani fogalmaknak a letisztázásában.

Remélem, hogy ez a jótanács segíteni fog Neked abban, hogy az olaszt és bármilyen más idegen nyelvet gyorsabban elsajátíts.

A nyelvtan árnyoldalai” anyagaim eddig megjelent kötetei valódi segítséget adnak a múlt idő és az elöljárószók letisztázásában és begyakorlásában. További információért kattints a linkre!
 

Üdvözlettel: Tímea

 

 

Továbbra is folyamatosan készülni fognak a blogbejegyzéseim az olasz életről és egyéb érdekességekről.

Ha szeretnél értesítést kapni róla, iratkozz fel itt.

Név
E-mail
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot