Képzeld el, ahogy egy derűs nyári napon egy kis dél-olasz faluban ebéd vagy vacsora időben sétálsz, és a nyitott ablakokon keresztül finomabbnál finomabb illatok ejtenek mámorba. Nekem még a nyál is összefut a számban, amikor a Patate e peperoni illatát érzem. Ez nem más, mint burgonya és paprika olivaolajban sütve. Három nagyon egyszerű hozzávaló mesésen harmónikus egybekelése,
Eredetileg szezonális munkás kaja volt: egy tipikus puha cipó burgonyával és paprikával töltve, jó kedvre derítette a földeken dolgozókat, mivel még a meleg nyári időszakokban is egész nap nedves és ízletes maradt. Korábban sajáttermesztésű burgonyából és paprikából készítették az ételt, így a meleg hónapokra korlátozódott fogyasztása. Ma már télen is ugyanúgy szívesen lakmározzuk.
Tipikus kalbriai köret húshoz, ízletes kolbásszal, grillezett hússal, sertéshússal, de akár sült csirkével is. Továbbá mennyei akár egymagában is.
A modern kor újításokat visz a gasztronómiába, miközben igyekszik megtartani a hagyományokat. A patate e peperoni mai változataként a három egyszerű hozzávalóhoz hozzáadhatjuk a tropeai hagymát (a híres Tropea település környékén termesztett hosszúkás alakú édes hagymáját) vagy fokhagymát, petrezselymet ill. bazsalikumot.
Elkészítéséhez (4 személyre) szükségünk lesz 4 nagy burgonyára, 3 paprikára és bőséges mennyiségben olivaolajra. A paprika lehet sárga, zöld vagy piros, ízlés szerint. Egy valóban ízletes verzióhoz ajánlom a vegyes megoldást.
A burgonyát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecspegtetjük és hasábokra vágjuk. A paprikát is lemossuk, kicsumázzuk és 8-10 cm-es hosszúkás csíkokra vágjuk.
Az olivaolajat serpenyőben felhevítjük, és a paprika csíkokat óvatosan a bő olajba öntjük. Közepes lángon gyakori óvatos keverés mellett puhára sütjük, hogy a héja könnyen eltávolítható legyen.
Vegyük ki a kész paprikát a serpenyőből, és tegyük félre egy tálba, míg a burgonyát is a paprikához hasonló módon aranysárgára (kívül ropogós, belül puha) nem sütjük.
Ezután keverjük hozzá a paprikát is, és forgassuk át egyben néhány percig, hogy ízük vegyüljön. Izlés szerint sózzuk, ha még nem tettük meg az egyes hozzávalók külön-külön való sütésénél. Az oregánó kedvelői meghinthetik kedvenc fűszerükkel is.
A Patate e peperonit melegen tálaljuk, vagy akár hűtőbe is tehetjük, és kínálhatjuk nyári hideg körítésként.
Továbbá, ha valaki az egészségesebb főzési kultúrának a híve, kerülni szeretné illetve kerülnie kell az olajban sült ételeket vagy egyszerűen csak kevés ideje van a főzésre, akkor a következő variánst tudom ajánlani. Csupán egy ujjnyi olajat használjunk, nem kell, hogy a sütnivalónkat befedje az olivaolaj, valamint a burgonyát és a paprikát egyszerre süssük. Fedjük le fedéllel, így a serpenyőbe zárt gőz segítségével tudjuk puhára sütni fogásunkat. Többször keverjük meg.
A paprika húsának vastagságára érdemes külön figyelmet fordítani, mert ez befolyásolhatja a főzés menetét. Minél vastagabb a paprika húsa, annál hosszabb főzési időt ígényelhet a burgonyához képest. Ilyen esetben, mielőtt hozzáadnánk a burgonyát, érdemes a paprikát 5-10 percig egymagában sütni. Máskülönben a burgonya teljesen szétmálik, mire a paprika puha lesz.
Én ez utóbbi verziót részesítem előnyben. A fenn említett érvek mellett ráadásul még az értékes olivaolajat sem pazaroljuk, és az eredmény ugyancsak isteni lesz így is, … ha nem jobb!
Szeretnél néhány témába illő szót tanulni? … Szuper! Összeállítottam Neked egy rövid szójegyzéket!
la patata [pátátá] - burgonya
peperone [peperone] - paprika
piatto tipico [piátto tipiko] - (helyi) ételspecialitás
buono [buono] - finom
profumo [profumo] – illat
Alla prossima (viszlát legközelebb),
Tímea és Antonio