fbpx Karácsony Olaszországban | Olasz online

Ciao!

Minden országnak megvannak a maga hagyományai.
Ezek közül némelyek hasonlóak, mások egyediek és csupán egy meghatározott területen élnek.
Mikor díszítjük fel Olaszországban a karácsonyfát? Mikor bontjuk le? Mikor ajándékozunk? Ha azt gondolod, hogy a magyar és az olasz karácsonyi szokások megegyeznek, akkor sajnálom, de ellent kell mondanom. Tarts velem, és fedezd fel a különbségeket!

Mikor díszítjük fel Olaszországban a karácsonyfát?
Magyar szokás szerint december 24-én.
Olaszországban is ez a helyzet?
Nem. Az olaszok szokás szerint december 8-án díszítik fel a karácsonyfát és ekkor készítik el a jászolt is.
Az olaszok ehhez a naphoz, a szeplőtelen fogantatás (olaszul: Immacolata Concezione) ünnepéhez kötik ezt az eseményt, vagyis ahhoz a naphoz, amikor Jézus anyja, Mária megfogant anyja méhében. Valóban ez a nap pontosan 9 hónappal előzi meg Mária születésnapját (szeptember 8).

A karácsonyfa-állításának dátuma mégsem egységes az egész félszigeten. Néhány város kivételt képez, ők számukra fontosabb eseményhez kötik a karácsonyfa-állításának dátumát. Mondok két példát: Milánóban december 7-én, a nagy város védőszentjének, Szent Ambrusnak (olaszul: Sant’Ambrogio) ünnepén kerül rá sor. Bariban pedig december 6-án, Szent Miklós (San Nicola), a pugliai város védőszentjének napján.

Mikor bontjuk le Olaszországban a karácsonyfát?
Majdnem egész Olaszországban, mind a karácsonyfát, mind a jászolt a vízkeresztet (olaszul: Epifania) követő napokban bontjuk le. Január 6. a Jézusnak ajándékot hozó három királyokra emlékeztet, és ez a nap valóban a karácsonyi ünnepkör zárónapja. Ezen a napon a Befana (egy vén boszorkány) ajándékkal lepi meg az olasz gyerekeket. A jó gyerekek cukorkával és különböző édességekkel teli zoknit, a rosszak pedig csupán egy kupac szenet kapnak.

Mikor állították fel Olaszországban az első karácsonyfát?
Biztos tudod, hogy a fa az élet szimbóluma, eredete nagyon régre nyúlik vissza és különböző vallások ugyanazt vallják vele kapcsolatban. A fenyőfa különösen gyakran volt jelen a pogány és a keresztény szertartásokban a jellegzetes háromszög alakja miatt, és legfőképpen azért, mert örökzöld növény.
Észtországban, Tallinn városában, például, már 1441-ben felállítottak a városháza terén egy nagy fenyőfát, amely körül hajadonok és legényemberek táncoltak annak reményében, hogy megtalálják lelki társukat.
Az első karácsonyfát, ahogy azt ma ismerjük, 1611-ben Németországban Brieg hercegnője állítatta fel. A legenda szerint a hercegnő éppen befejezte kastélya feldíszítését, amikor is észrevette, hogy az egyik szoba sarka üres maradt. Így elrendelte, hogy egy edénybe helyezett fenyőfát rakjanak oda.
Olaszországban viszont úgy tudni, hogy az első karácsonyfát Savoyai Margit királyné díszítette fel az 1800-as évek második felében Rómában, és innen gyorsan elterjedt a divat az egész országban. A második világháború után a karácsonyfa minden generációt meghódított, és a karácsonyi ünnepek elsődleges szimbólumává vált.

Ki találta ki a jászolt?
A jászolt, ami az olasz karácsonyi hagyományok egy másik tipikus eleme, egy másik olasz híresség, Assisi Szent Ferenc találta ki.
1223 szentestén Greccio nevű faluban (Lazio tartományban) ő szervezte az első megemlékezést Jézus születéséről egy élő bemutató formájában.
A jászol hagyománya ugyan már nem olyan élő, mint egykor volt, mégis a csizma minden régiójában olyan csodálatos jászolokban lehet gyönyörködni, amelyek valódi művészeti alkotások.
Ezzel kapcsolatban szeretném jelezni, hogy Nápolyban van egy utca, a San Gregorio Armeno, amely kézműves jászolfigurákat és -elemeket árusító boltjairól híres az egész világon. Ezek az üzletek egész évben nyitva állnak és a látogatók az év bármely időszakában vásárolhatnak kézműves szobrokat. Százával sorakoznak itt ilyen üzletek: a nápolyiak valódi művészek és biztosíthatlak, hogy képzelőerejüknek és kreativitásuknak semmi nem szab határt.

Karácsonyi vásárok
A karácsonyi vásárok, legfőképpen Észak-Olaszországban az olasz hagyományok részévé váltak. A bódékban a finomabbnál finomabb ételektől kezdve az ajándéktárgyakig vagy a karácsonyi díszektől a játékokig mindent megtalálsz. Van ennél jobb hely ajándékot venni?
A karácsonyi vásárok közül megemlíteném a trentóit, amely az olasz és a német kultúra találkozási pontja. De Vipiteno, Bolzano, Rovereto és Bressanone karácsonyi vásárai ugyancsak nagyon híresek. Továbbá Milánót sem hagyhatjuk ki a sorból a többezer négyzetméteren felállított karácsonyi vásárával. Iletve sok más város is, beleértve a fővárost is, többszáz karácsonyi bódénak ad helyet.

Szent Luca ünnepe
December 13-a is ünnep Olaszországban. Igaz, csak egyes területeken, legfőképpen északon és Szicíliában, amikor is a gyerekek ajándékot kapnak Szent Luca nap alkalmából.
Különböző és egymástól jelentős mértékben eltérő legendák léteznek arról, hogy miért is ünnepeljük ezt a napot. Nemcsak Olaszországban, hanem több észak-európai országban, mint például Dániában és Svédországban is igen fontosnak tartják.
A Szicíliai Szent Luca a szembetegek és vakok védőszentje. A 3. század végén és a 4. század elején élt, amikor is Diocletianus római császár üldözte a keresztényeket. Nagy bátorsággal és elkötelezettséggel segítette a szegény rászorulókat, és kiállt a vallásszabadsághoz való joga mellett.

Néhány különbség a magyar és az olasz karácsonyi hagyományok között
Olaszországban a Mikulás a gyerekeket december 25-én ajándékozza meg, az édességgel töltött zoknit pedig január 6-án vízkereszt (Epifania) alkalmából a Befana nevű vén boszorkánynak köszönhetik. Továbbá Olaszország egyes területein december 13-án Szent Luca napon is meg lesznek lepve a gyerekek kis ajándékokkal.
Magyarországon pedig december 6-át és természetesen karácsony napját várják türelmetlenül.

Ahogy a cikk elején említettem az olasz karácsonyfa-állításnak is más szokásai léteznek. De nem csak fellállításának dátuma más. 20 évvel ezelőtt magyar fejjel gondolkodva eszembe sem jutott volna műkarácsonyfát tartani a házban. Férjemnek pedig egy élő fenyőfa gondolata hangzott idegen. Az olaszok egyértelműen a műkarácsonyfát részesítik előnyben, csupán az utóbbi egynéhány évben nőtt valamelyest az igazi fenyőfa használata. Azonfelül, hogy a műkarácsonyfa praktikus, szimetrikus, csak egyszer kell megvenni, azt gondolom, hogy egy másik ütős érv, amely mellette szól az, hogy egy igazi fenyőfa egy hónapig a szobában nem élne túl. Nem lehet, hogy karácsonyfánk félig lehullassa leveleit pont a legfontosabb ünnep, karácsony idejére.

Remélem, sikerült olyan részleteket adnom Neked az olasz karácsonyi szokásokkal kapcsolatban, amiket nem ismertél, és egy kicsit közelebb hozni Téged az olasz hagyományokhoz.

Ha nem láttad volna a videómat, akkor szíves figyelmedbe ajánlom. Ide kattintva azonnal élvezheted!

A presto, Tímea és Antonio