Blogok

A határozószók és a melléknevek használata problémát okozhat az olaszban, ha nem tudsz egy nagyon egyszerű kis szabályt.
Miért van az, hogy egy melléknevet néha nem egyeztetek az olaszban?
Mi a határozószó és a melléknév között a különbség?
Olvass tovább, és az elméleten felül jónéhány példa segítségével tisztázzuk ill. gyakoroljuk ezt a pontot.

Stare vagy essere?

Előző bejegyzésemben összehasonlítottuk  az essere és a stare igék jelentéseit és használatukat akkor, amikor egyfajta állapotot fejeznek ki. Itt sort kerítünk egy másik kritikus jelentésükre, nevezetesen amikor egy pozíciót (posizione), azaz egy térbeli elhelyezkedést írnak le.

 

Shakespeare azon filózott, hogy „lenni vagy nem lenni”.

Azt hiszem, az évszázadok során erre a kérdésre már választ kaptunk, de az olaszban létezik egy másik nagy kérdés: „essere vagy stare?”. Két ige, amely elég nagy fejtörést / fejfájást jelent az olaszul tanulóknak. Orvosságként olvasd végig ezt a bejegyzést, nézd meg e témában készített videónkat, és használatuk számodra is tiszta lesz, fejed nem fog tőle többé fájni.

Ciao!

Ha jártál már Olaszországban, és több helyen is megfordultál, nagy valószínűséggel észrevetted, hogy a kiejtésbeli sajátság régióról régióra változik.

A velencei akcentus teljesen eltér a milánóitól vagy a torinóitól, mint ahogy nagy különbség figyelhető meg Firenze, Róma, Nápoly vagy Palermo akcentusa között is.

Egy isteni alternatívát szeretnék ma a pizzához ajánlani.

Én imádom a pizzát, hetente többször is ennék, de tudjuk, hogy ez nemigen lenne egészséges. Ráadásul jelenleg egy specialista diétára fogott, 3 hónapra megvonta tőlem a gabonaféléket és a tejtermékeket. Muszáj volt alternatívákat találnom.
Kíváncsi vagy, mit ehetsz te is néha a pizza helyett? Pofonegyszerű elkészíteni!

Uffa! A fenébe is! Miért van ennyi ezekből az –e végű olasz főnevekből!
Te is hadilábon állsz néha velük? Idegesít, hogy nem találod el a helyes nemüket?
Kíváncsi vagy néhány trükkre, amely a végződés szempontjából segít felismerni, hogy egy –e végű olasz főnév hím- vagy nőnemű? Igen?

Akkor olvass tovább!
Ja, és a mássalhangzóra végződő főnevekről is szó lesz!

Oldalak