2024. szeptember 14. nagy nap volt számomra. Egy régi álmom kezdetét vette magyar honfitársaim megérkezésével arra a földre, amely most engem is vendégül lát, és amelyhez egyre jobban kötődöm. Ez Calabria
Soha nem fogom elfelejteni azt az izgalmat, amikor 18 csodás embert köszönthettem Soveratóban, a „Gli Argonauti” szálláson.
Egy rövid üdvözlő ital után a vendégeimet a szobájukba irányítjuk, az újonnan épült tengerparti bungalókba.
Rövid elhelyezés után egy közeli étteremben élvezzük első vacsoránkat, amely calabriai specialitásokból áll.
A kiérdemelt pihentető éjszaka után reggel azonnal belemélyedünk a mindennapi olasz életbe azáltal, hogy a városban lévő szupermarketben alapvető szükségleti cikkeket vásárolunk. A különböző termékek nevének megismerése mellett mindenki interakcióba lép a pénztárossal és a szupermarket személyzetével.
16.30-kor mindannyian busszal indulunk egy nem messze lévő gyönyörű tanyára, és a helyben készített likőrök rövid kóstolása után megkezdődik a hagyományos helyi tészta és egyéb tipikus calabriai ételek elkészítésének leckéje.
Minden magyar barátunk kötényt ölt, és személyesen illetve a szakácsnő irányításával vagy segítségével elkészíti a tésztát, amit vacsoraként fogyasztani fog. A tésztán felül padlizsán- és húsgombócok illetve egy további helyi finomság is készül.
Fáradhatatlan diákjaink kitartóan és odaadóan dolgoznak, nagyszerű eredményeket felmutatva!
A nagy munka után nincs is jobb, mint leülni az asztalhoz, és élvezni az izzadság gyümölcsét!
Minden elismerésem, a vacsora igazán fincsi! Nagyon ügyesek voltatok!
Teli gyomorral térünk vissza szeretett bungalóinkba, hogy a tenger hullámainak hangjától elbűvölten töltsünk el egy újabb éjszakát.
A harmadik nap a korán kelők számára a tengerben való fürdőzéssel kezdődik, majd reggeli a szálláshely bárjában, és 10:00-kor megkezdjük az olasz nyelvleckét. Az olasz órákat a bár tengerre néző teraszán tartjuk, és ebben a gyönyörű környezetben, játékok és gyakorlati feladatok között tanuljuk meg a nyelv alapjait. A jó humor sosem hiányzik, és rövid idő alatt mindenki megismerkedik a számokkal és olyan elemi mondatokkal, amelyeket az elkövetkező napokban az önálló vásárláshoz ill. más életszituációkban használhat.
A pezsgőfürdők és a tengerben való megmártózás között eltöltött szabad délután után este betérünk a város legjobb haléttermébe. Mosolygós és szakértő sommelier vár ránk, aki szenvedélyesen és büszkén párosít minden fogáshoz a megfelelő regionális bort. Ez nem csak egy olyan kóstoló, amely tökéletesen illik a halételek ízvilágához, hanem régi emlékeket felidéző szaglásbeli utazás is.
A negyedik napon, az interaktív olasz óra után végigsétálunk a központ egyik utcáján, hogy eljussunk egy kerámia műhely bejáratához, ahol Francesca tanárnő és kis csapata mosolyogva és barátságosan fogad minket.
Rövid magyarázat után egy hosszú asztal köré rendeződünk, és elkezdjük a személyes alkotásunkat: egy agyaglapra karcolt rajzot. Mindenki elkészíti a saját művét, és néhányan úgy döntenek, hogy megpróbálják a fazekaskorong segítségével megformázni az agyagot.
A művészi élményt egy finom, helyi termékekből készült aperitif zárja. Egy kiadós vacsora után visszatérhetünk a bungalókba, ahol a barátokkal való beszélgetés és a tenger morajlása mellett élvezhetjük az estét.
Új napra ébredünk. Reggeli, olasz óra és indulás a közeli történelmi helyek felfedezésére.
Az első úti cél a Scolacium múzeum és régészeti park, amely a Squillace-öbölre néz, Catanzaro régióban. Egy kőhajításnyira van a Jón-tengertől, és egy 35 hektáros, évszázados olajfaligetben fekszik.
Már a bejáratnál azonnal láthatóak az első látványosságok, köztük a Santa Maria della Roccella tiszteletére szentelt, 11. századi nagy normann bazilika monumentális maradványai.
A másik oldalon, Scolaciumban a római fórum (Foro Romano) maradványait láthatjuk: egy nagy, téglalap alakú, négyzet alakú téglákkal burkolt, oszlopcsarnokokkal körülvett területet. A területen belül egy kis templom, egy szökőkút és egy bírósági épület maradványai találhatók.
A dombon található a Kr. u. 1.-2. századból származó, 3500 néző befogadására alkalmas színház, a Kr. u. 2. századból származó amfiteátrum, három termálfürdő, egy nekropolisz (temető) és a vízvezeték.
Idegenvezetőnkkel együtt megérkezünk a múzeumba, ahol szobrok és az ásatások során talált legfontosabb régészeti leletek láthatók.
A Scolacium Nemzeti Régészeti Múzeum és Park látogatása egy régi olajsajtolóban ér véget, ahol felfedezhetjük az értékes olívaolaj előállításához használt gépeket és eszközöket.
A nap második úti célja a kerámia műhelyeiről híres Squillace falu. A falu utcáin több helyen is találkozunk különböző formájú és színű majolika-, terrakotta- és porcelánkiállításokkal.
A falu felső részén impozáns és fenséges, a 11. századból származó normann eredetű vár áll. Az épületben található kis múzeum mellett a teraszról csodálatos panoráma tárul elénk.
Az estét csakis egy kiváló vacsorával zárhatjuk egy helyi vendéglőben, ahol tipikus helyi ételeket szolgálnak fel.
Egy nyugodt éjszaka után indul a következő nap, és nem marad el a gyakorlatias és játékos olasz óra sem. A tengerben való fürdés után délután egy történelmi pizzériába megyünk, hogy megtanuljuk, hogyan kell igazi olasz pizzát készíteni. Mindenki a saját helyén érdeklődve hallgatja a pizzamester tanításait.
A hozzávalók már az asztalon vannak: liszt, víz, élesztő és só. Néhány perc magyarázat, és máris munkához látunk. Elkezdjük a tésztát készíteni, és két pizzakészítő mester követ minket, hogy minden tökéletesen sikerüljön.
A különböző lépéseket gondosan elvégezzük, és néhányan megpróbálkoznak a tészta nyújtásával is, ahogy azt a hagyomány kívánja, kerekre formázva, anélkül, hogy belül szétszakadna.
Különböző próbálkozások, kísérletezések és utánzások után minden készen áll, elérkezett a vacsora ideje. Mindenki kiválasztja ínyenc pizzáját, melyet igazán jó hangulatban és megelégedettséggel fogyasztunk. A pizza kiváló!
Visszafelé megállunk egy kellemes és hangulatos helyen, ahol finom házi készítésű fagylaltot fogyaszthatunk. Ismét lehetőség adódik arra, hogy az olasz órán tanultakat a gyakorlatban is kamatoztassuk. Mindenki megrendeli a fagylaltját, megadva, hogy mennyi és milyen ízűt szeretne, illetve hogy tölcsérben vagy pohárban. Vidám és barátságos hangulatban térünk vissza a bungalókba, hogy élvezzük a jól megérdemelt pihenést.
Péntek reggelente piac van Soveratóban, és mi kihasználjuk az alkalmat, hogy a helyi kereskedőkkel gyakoroljuk az olasz nyelvet.
Délután Badolato meglátogatására indulunk, egy kis faluba, amelyet 2024-ben Olaszország második legszebb falujának nyilvánítottak.
A főtéren találkozunk idegenvezetőnkkel, aki elvisz minket a falu utcáinak felfedezésére. Jó hallani a régi harangtorony és egyéb nevezetességek történetét, megcsodálni a falu utcáin szórványosan található számos templomot és a vendégszeretetet, amelyre Badolato lakói különösen büszkék.
Útközben megállunk, hogy megcsodáljuk a fotókiállítást, amely megörökíti a falu történelmét alakító emberek arcát. A falu életének reprezentatív pillanatai tisztán és gondosan kifejeződnek a fényképezőgéppel megörökített képeken.
A falu, bár kicsi, apró művészeti gyöngyszemeket rejt magában, és az ember soknemzetiségű levegőt szív magába, köszönhetően azoknak a családoknak, akiket a falu történelme vonzott, és akik a világ minden tájáról ideköltöztek.
Az egyes helyekhez kapcsolódó anekdoták számosak, és megragadják a látogatók figyelmét, akik visszatérnek az időben, hogy újra átéljék a hely történelmét.
Rövid, de intenzív látogatásunkat egy lélegzetelállító panoráma és egy minden várakozást felülmúló aperitif zárja.
Magyar vendégeinknek ez az utolsó calabriai estéjük, a vacsora pedig felejthetetlen kell, hogy legyen. A Gaggini gyönyörű „Pietà”-jának otthont adó templomban tett rövid látogatás után a környék egyik leghíresebb éttermébe indulunk.
A hely gyönyörű, és belül megtaláljuk azokat a berendezéseket, amelyekkel eredetileg olívaolajat préseltek. De a meglepetéseknek még nincs vége! Három calabriai zenész vár ránk, akik népzenét játszanak és énekelnek. Erős érzelmek fogják el a csapatot, és néhány örömkönny és nosztalgia könnycsepp fakad a másnap Magyarországra visszatérő vendégeink szemeiből.
Az utolsó éjszaka Soveratóban gyorsan eltelik, és az indulás ideje sürget.
A búcsút nagy érzelmek és szeretetteljes, heves ölelések kísérik. Fantasztikus embereket ismertem meg, akikkel egyedülálló élményben volt részem. Ez nem csak egy utazás volt, hanem erőteljes emóciók megtapasztalása is.
Grazie!